Близо 200 души се събраха на протест пред Община Разград против миризмите, готвят по-голям в петък (СНИМКИ)

Близо 200 души се събраха на 21 август 2023 г. пред Община Разград на протест срещу миризмите, тероризиращи града години наред. Такива протести е имало и преди години, но до момента без особен ефект върху качеството на въздуха в града.

На протеста присъстваха зам. кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров, там бе и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и началникът на отдел „Опазване на околната среда“ в общината Недим Тахиров. Сред присъстващите бяха и част от общинските съветници.

YouTube

Един от заместник председателите на Общинския съвет Калоян Монев сподели пред протестиращите:

Преди няколко седмици изпратихме десетки сигнали до всички държавни институции, до Европейския парламент, Европейската комисия, до Европейската комисия по околната среда, От тях едва трима върнаха обратна връзка, сред които е бил Радан Кънев и Европейската комисия по околната среда, които са отговорили, че проблемът е местен и те няма как да съдействат.

Според данните на РИОСВ – Русе няма превишаване на никакви стойности, които те мерят„, сподели още Монев.

Днес подадох сигнал до Главния прокурор на Република България с копие до Окръжна прокуратура – Разград, защото преди няколко години имаше проверка на прокуратурата, която приключи със становище, че няма престъпление срещу хората. Поисках от новия Главен прокурор да възобнови проверката и да си свършат работата и ако има виновни, те да бъдат наказани„, допълни Монев.

Той също така предложи, че трябват малко по-крути действия с предложение за затваряне на международен път Е-70 в района на бензиностанция Петрол, за да може да се вдигне гласност, „та дори и румънците да разберат, че ние имаме проблем„. По план протестът ще бъде на 25 август 2023 г. (петък) от 18,00 ч. на разклона за Разград.

Граждани попитаха зам. кметът Добрин Добрев относно почистването на коритото на река Бели Лом след бившия месокомбинат. В отговор той каза, че там районът е извън регулация и за него отговорност носи държавата.

Председателят на Общинския съвет сподели, че е разочарован от отношението и поведението на Министъра на околната среда и водите, който преди седмица взе участие в извънредната сесия на Общинския съвет във връзка с миризмите.

Г-н Юлиян Попов откликна на поканата, дойде с целия си екипи, заместник министри и експерти, но на конкретните въпроси на общинските съветници той не даде никакъв конкретен отговор за това как ще се решат проблемите. Нещата изглеждат в общи линии така: пропуснато е от доста време, преди около 10 години, за да се предприемат по-остри мерки и още през предходния мандат имаше няколко опити, но те не доведоха до конкретен резултат. Сега, от 2019 година насам, общината закупи няколко мобилни станции за следене на чистотата на въздуха. Мнението на държавата е, че те не са сертифицирани и калибрирани и не могат да се взимат показателите ѝ под внимание„, сподели г-н Ненчев.

В бюджета за 2023 г. е предвидено станциите да бъдат сертифицирани.

Пред гражданите своето мнение и становище сподели и началникът на отдел Екология г-н Недим Тахиров:

Ролята на общината е по закона на чистотата на атмосферния въздух. Чрез общинските съвети може да предложи зони в града с ниски емисии на замърсители единствено по отношение на намаляване на замърсяването в следствие на отоплението и от обществения и мобилния транспорт. До тук приключват правомощията на общината„.

Доста от гражданите споделиха своите мнения, като общинарите се опитаха да удовлетворят всички въпроси с подобаващ отговор.

Протестът продължи около 40-50 минути.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе