Полицейска акция по метода „широкообхватен контрол“ се проведе вчера в Разградско

Снимка: ОДМВР - Разград

Специализирана полицейска операция по спазване правилата за движение по пътищата, опазване на обществения ред и противодействие на престъпността, е в ход от тази сутрин в Разградско. Освен полицейски служители от Областната дирекция на МВР-Разград, в проверките участват представители на териториалните структури на агенция „Митници“, агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и НАП.

През първите шест месеца на 2023 г. пътно-транспортната обстановка на територията на ОДМВР – Разград бележи значително влошаване. Наблюдава се увеличение на броя на тежките пътно-транспортни произшествия с 67,5 %, на загиналите в тях с 200 % и на ранените със 78,9 %. Над 49% от тежките катастрофи са възникнали по републиканската и общинска пътна мрежа от региона. От тези тежки ПТП по път I-2 са възникнали 8 произшествия с 1 загинал и 12 ранени.

YouTube

В хода на предприетите контролни действия водачите задължително се проверяват за употреба на алкохол, при съмнение и за употреба на наркотични вещества, за документи, притежание на съответното свидетелство за управление, застраховка „Гражданска отговорност“ и преминат задължителен технически преглед. Другите институции извършват проверки в сферата на своите компетентности. Проверките са превантивни и целенасочени, като основната цел е установяване на неправоспособни водачи, както и такива, управляващи под въздействие на алкохол и наркотици.

По време на днешната акция са проверени 121 превозни средства и 134 лица. Няма съставени актове за констатирани нарушения по ЗДвП.  Наложени са 8 глоби по фиш. Санкциите касаят липса на предпазни колани при водачи и пътници, шофиране без светлини и без преминат технически преглед. По Закона за автомобилните превози са съставени 4 акта, които се отнасят до нередности по тахограф, липса на документи и неспазване на работно време. Служителите на „Пътна полиция“ са връчили и 23 електронни фиша.

С цел ограничаване на предпоставките за възникване на катастрофи поне веднъж месечно в областта ще се провежда подобен род операция по метода на широкообхватния контрол.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе