Откриха деветото издание на Националния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“

Заместник-кметът и изпълняващ функциите на Кмет на Община Разград Добрин Добрев откри деветото издание на Националния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“. Музикалният празник, посветен на именития ни съгражданин, се организира от Община Разград, НЧ“Развитие 1869“ и къща-музей „Димитър Ненов“. Провежда се през две години, насочен е към деца и младежи, изучаващи пиано в музикални школи, паралелки и частни педагози. Сред целите на музикалното събитие е да се съхранява и популяризира творчеството на големия български композитор, роден в Разград, както и да се откриват млади талантливи изпълнители, които да получават възможност за изява.

Официалното откриване на конкурса бе в Етнографския музей. Пред малките участници, техните родители, педагози и любителите на музикалното изкуство основни моменти от живота и приноса на Димитър Ненов за българската култура припомни проф.д-р Росица Ангелова от Регионален исторически музей-Разград. Това стана на фона на единствения запазен запис от изпълнение на Димитър Ненов на творба на Ференц Лист. По идея на директора на Музикална школа „Илия Бърнев“ Деян Денчев записът е предоставен на Регионалния исторически музей от Българско национално радио, той е част от фонда на медията – обясни директорът на РИМ Таня Тодорова.

YouTube

В приветствието си към малките участници заместник-кметът Добрин Добрев ги поздрави за избора, който са направили, пожела им пианото да стане тяхно призвание и с изпълненията си да увличат много хора в магията на музиката. Поздрави ги и за това, че са приели предизвикателството да участват в конкурса в Разград. Г-н Добрев се обърна и към музикалните педагози с благодарност, че с труд и постоянство привличат младото поколение към музиката и изграждат добри музиканти от своите възпитаници.

Приветствие към участниците отправи и председателят на журито Евгени Желязков – преподавател в НУИ“Проф. Веселин Стоянов“-Русе. Членове на журито са: проф. Александър Василенко от НМА“Проф. Панчо Владигеров“ и Антоанета Воденичарова от НУИ“Панайот Пипков“-Плевен.

Двама от най-малките участници изтеглиха жребия за поредността на представянето на музикантите.

В конкурса участват 15 пианисти, разпределени в четири възрастови групи, част от тях освен като индивидуални изпълнители участват и раздел „клавирно дуо“. За трето поредно  издание освен от цялата страна има и участник от Русия – млад музикант от Санкт Петербург. Конкурсните изпълнения започнаха в 11,00 ч. в залата на НЧ“Развитие 1869“. Награждаването и гала-концертът са насрочени за 11,00 ч. на 9 септември, събота, в същата зала.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе