Произшествията с деца са се увеличили над два пъти за последната година

Скъпи ученици, уважаеми родители и учители,

поздравяваме ви със започването на новата учебна година и ви пожелаваме тя да е ползотворна и успешна. Нека денят на знанието да бъде началото на разговор за бъдещето и вашата сигурност.

YouTube

Уважаеми родители, ние с вас имаме обща мисия – да опазим децата на България, за да бъдат знаещи и успешни. В тази нелека задача полицията ще положи всички усилия, без да пести време, сили и ресурси. Разчитаме и на Вас, възпитавайки децата си, отново и отново да им припомняте правилата за поведение на улицата.

Уважаеми учители, отчитаме големите предизвикателства и отговорностите, с които се справяте в ежедневието си. Мотивирайте, непрестанно повтаряйте и изисквайте да се спазват правилата за поведение на улицата. Това никога не е излишно.

Скъпи ученици, нека на вашия празник още веднъж си припомним колко е важно да се спазват правилата. Те са първата предпоставка, която ще помогне желанието за познание да ви следва през целия ви житейски път!

Към всички водачи

„Децата нямат спирички“, шофирайте отговорно!

Няма как да не отбележим нерадостната статистика на ОДМВР-Разград, която показва, че през последната година повече от два пъти е нарастнал броят на произшествията с деца. Ако за цялата 2022 година пътните инциденти с подрастващи са били 19, то само до септември 2023 година вече са 47. През ваканционните месеци, в периода 1 юни – 31 август 2023 година, на територията на Разградска област са станали 21 произшествия с деца – в три от случаите децата са били тежко ранени, в 11 – леко пострадали, а в 7 – инцидентите са приключили без последици. Най-малкият пострадал е на три години и в качеството си на пешеходец е блъснат от автомобил, извършващ маневра на заден ход. При девет от произшествията децата са били пътници, в пет – пешеходци и в 7 – водачи. Трима от пострадалите подрастващи са управлявали електрически превозни средства. Тук припомняме, че право да управляват електрически тротинетки имат деца, навършили 14-годишна възраст, единствено по изградени велосипедни алеи. Лица, навършили 16 години, могат да ги управляват или по велосипедните алеи, или най-вдясно по уличното платно. Забранено е да се управлява такова превозно средство по площи, предназначени за пешеходци.       

Нека всички ние бъдем отговорни и се обединим под мотото „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

Това е и надсловът, под който от 16 до 22 септември ще се проведе Седмицата на детската пътна безопасност. 20 септември е обявен за Ден без жертви на пътя. ОДМВР-Разград предприема активни действия и мерки за снижаване на пътния травматизъм. Вниманието ни е насочено към опасните зони, рисковите пешеходни преходи, кръстовища и участъци с компрометирана пътна сигнализация. В ход е изготвянето на карта с опасните кръстовища в област Разград, която ще бъде публикувана на интернет страницата на ОДМВР. В рамките на традиционната полицейска акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, която се провежда от 1 септември до 31 октомври, са извършени охранителни проверки и изпратени уведомителни писма за отстраняване на пропуски и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност.

По инициатива на МВР от 7.30 часа до приключване на училищните тържества на 15 септември всички служебни автомобили, включени в усиленото присъствие и охраната на учебните заведения, ще бъдат с включена светлинна сигнализация. В началото на учебната година служители от “Пътна полиция”, служители от „Охранителна полиция“ с правомощия за контрол по ЗДвП и инспектори Детска педагогическа стая ще проведат кратки беседи с деца от I клас и техните родители за рисковете при тежки ПТП с деца.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе