РЗИ-Разград с информация относно ваксините

 

   Ваксинацията подпомага имунната защита на организма срещу често срещани заболявания, на които хората могат да бъдат изложени. В по-голямата част от случаите ваксинирането предпазва хората от заразяване с болестта.

YouTube

Понякога човек може да се разболее дори и след като е ваксиниран, но симптомите са по-леки и възстановяването е по-бързо.

Някои от болестите, срещу които предпазват ваксините, са:

  • хепатит B
  • инфекция с човешки папиломавирус (HPV)
  • грип
  • морбили, паротит и рубеола
  • полиомиелит
  • тетанус
  • туберкулоза

Вероятността ваксинирано лице да предаде инфекциозно заболяване на други лица е по-малка, така че ваксинацията може да помогне за предпазване на лицата, които не могат да бъдат ваксинирани. Сред тях са:

  • бебета
  • деца
  • възрастни хора
  • хора със слаба имунна система, като например пациенти с ракови заболявания

Тези групи имат полза от това, че останалите хора се ваксинират, тъй като по този начин болестта не може лесно да се разпространи в общността.

За да се създаде такъв колективен имунитет, е необходим голям брой ваксинации. Ваксинирането на голям брой хора води до прекъсване на веригите за предаване на инфекции. Така например, според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) 95 % от хората трябва да се ваксинират срещу морбили, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на заболяването в общността.

Като помага на повече хора да останат в добро здраве, ваксинацията допринася за намаляване на социалните и психологическите последици от болестта за хората и за облекчаване на тежестта върху болниците и здравните системи. Това означава, че ресурсите могат да се използват за борба с други заболявания, като рак или болестта на Алцхаймер.

Между 12% и 15% са антиваксърите у нас. Данните са от представително проучване на УНИЦЕФ и са за цялата страна. Разград, като част от България не прави изключение.   

През 2022 г. са извършвани всички видове имунизации и реимунизации, съобразно Имунизационния календар на страната, планирани през 2021 г. по Наредба № 15 (ДВ бр.45/2005 г.)

Обхватът на подлежащите през 2022 г. на задължителните имунизации и реимунизации е 81,93% (обхванати 17144 от подлежащите 20926 лица).

Общо изпълнението на имунизациите е 94,25% (обхванати 5588 лица от подлежащи 5929) и на реимунизациите 77,06% (обхванати 11556 лица от подлежащи 14997).

Анализът на необхванатите лица сред подлежащите по видове причини показва: най – голям брой са необхванатите в групата „други причини” –  2947,  (главно за сметка на реимунизацията против ТД  – 2452 необхванати поради миграция и неявили се).

        Необхванати поради временни противопоказания са 830 лица.

        Отказали имунизации 3 лица.

Обхватът на подлежащите през първо полугодие на 2023 г. на задължителните имунизации и реимунизации е 76,83% (обхванати 8408 от подлежащите 10944 лица).

Общо изпълнението на имунизациите е 92,33% (обхванати 2660 лица от подлежащи 2881) и на реимунизациите 71,29% (обхванати 5748 лица от подлежащи 8063).

Анализът на необхванатите лица сред подлежащите по видове причини показва: най – голям брой са необхванатите в групата „други причини” –  1745,  (главно за сметка на реимунизацията против ТД  – 1416 необхванати поради миграция и неявили се).

 Необхванати поради временни противопоказания са 784 лица.

Необхванати поради отказ от имунизации – 4 лица. На отказалите задължителни имунизации лица, са съставени актове за установяване на административно нарушение. До момента са съставени 6 акта за установяване на административно нарушение на лица отказали задължителни имунизации и реимунизации на своите деца.

Имунизирани лица с препоръчителни имунизации по национални програми.

През годините прави впечатление изключително слабия интерес към имунизациите за профилактика на рака на шийката на матката и засилващ се към имунизация против сезонния грип и ротавирусните инфекции.

През 2022 г.:

  1. Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка/2021-2024 г./
  • имунизирани лица на 12 год. възраст с ваксина против човешки папиломен вирус с първи прием – 8, втори прием – 6.
  • имунизирани лица на 13 год. възраст с ваксина против човешки папиломен вирус с първи прием – 5, втори прием – 2; трети прием – няма имунизирани.
  1. Национална програма за профилактика на ротавирусните гастроентерити /2022-2025 г./;
  • 391 лица (обхванати с 1-ви прием) с ваксина против ротавирусни инфекции и 393 (обхванати с 2 прием);
  • 140 лица (обхванати с 1-ви прием) с ваксина против ротавирусни инфекции и 134 (обхванати с 2-ри прием) и 122 деца (обхванати с 3-ти прием);
  1. Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип /2023-2026 г./
  • 3225 лица са имунизирани по националната програма през второ полугодие на 2022 г.

През I-во полугодие на 2023 г.:

  1. Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка/2021-2024 г./.
  • имунизирани лица на 12 год. възраст с ваксина против човешки папиломен вирус с първи прием – 2, втори прием – 7.
  • имунизирани лица на 13 год. възраст с ваксина против човешки папиломен вирус с първи прием – 1 лице.
  1. Национална програма за профилактика на ротавирусните гастроентерити /2022-2025 г./.
  • 185 лица (обхванати с 1-ви прием) с ваксина против ротавирусни инфекции и 195 (обхванати с 2-ри прием);
  • 81 лица (обхванати с 1-ви прием) с ваксина против ротавирусни инфекции и 84 (обхванати с 2-ри прием) и 73 деца (обхванати с 3-ти прием);
  1. Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип /2023-2026 г./
  • 2 лица са имунизирани против грип.

Нова ваксина против COVID-19

През месец септември  в страната е доставена ваксина срещу COVID-19 с търговско наименование Comirnaty Omicron XBB.1.5, производител – Пфайзер.

Comirnaty Omicron XBB.1.5 е иРНК ваксина, показана за ваксинация при лица над 12 год. възраст. Ваксината се прилага интрамускулно като единична доза 0,3 ml, поне 3 месеца след последната доза ваксина срещу COVID-19.

Comirnaty Omicron XBB.1.5 се съхранява замразена във фризер при температура -90 С до -60 С. Ваксината е в многодозов флакон, който съдържа 6 дози по 0,3 ml.

Ваксините предотвратяват заболявания, които биха могли да причинят сериозни здравословни проблеми, трайни увреждания и дори смърт. Всяка година се ваксинират милиони хора по света, за да бъдат предпазени от сериозни заболявания.

Например през 2018 г. около 86 % от бебетата в целия свят са били ваксинирани трикратно (три дози от ваксината) срещу дифтерия, тетанус и коклюш (DTP), а 85 % — трикратно срещу полиомиелит (1).

За разлика от леченията, прилагани да противодействат на дадено заболяване, ваксините обикновено се поставят на здрави хора, за да предотвратят разболяване. Поради това дългосрочните ползи от ваксинирането може да не са явни от самото начало.

Редица инфекциозни заболявания днес са много редки благодарение на ваксинацията и затова отрицателните последици понякога се забравят. Ако хората спрат да се ваксинират, много от тези болести и свързаните с тях епидемични взривове могат да се възвърнат.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе