Комисия обсъди проект за Мерки за насърчаване на творческите заложби на деца с изявени дарби за 2023 г., тази година сроковете за подаване на документи ще са по-кратки

Осемчленна експертно-консултативна комисия обсъди и утвърди проект на Мерки за насърчаване на творческите заложби и потребности на деца с изявени дарби на Община Разград за 2023 г. В заседанието участваха експерти от Общинската администрация и председателите на постоянните комисии по образование и култура в Общински съвет 2019-2023 г.

По време на обсъждането стана ясно, че за да бъдат спазени всички законови срокове и за да могат талантливите деца на Разград да получат до края на годината финансовия стимул от общинския бюджет, сроковете за подаване на документи ще са по-кратки от обичайното.

YouTube

Приемането на Мерките на общинско ниво за всяка година е обвързано с утвърждаване на национално равнище на  Програма за мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища. Обичайно тя се приема и публикува през пролетта на съответната година, през настоящата обаче обнародването на документа се случи на 10 октомври. Така общинските Мерки ще трябва да бъдат внесени като докладна записка на заседание на Общински съвет-Разград в началото на следващия мандат на местния парламент 2023-2027 г., който по закон би трябвало да проведе първата си сесия през месец ноември. При положително становище на местните парламентаристи ще започне да тече срок за подаване на документи от талантливите деца на Разград или от техните родители. Най-вероятно периодът за подаване на документи ще е от 15 ноември до 1 декември, след това комисия ще разгледа заявленията и ще одобри отговарящите на изискванията. Документите ще могат да се подават, както на място в Общинска администрация, така и по електронна поща – [email protected]. Община Разград призовава родителите да подготвят предварително основните документи, доказващи успехите на децата, и да имат готовност при оповестяване на одобрените Мерки, да подадат исканията.

Припомняме, че Мерките за насърчаване на творческите заложби се прилагат в Община Разград от 9 години, като през първата година общата сума е била 10 000 лв. За 2023 г. сумата от общинския бюджет, която ще бъде разпределена между даровитите разградски деца, е 30 000 лв. Право да получат еднократен финансов стимул по Мерките имат учениците, които през годината са печелили първо, второ или трето място от конкурси, състезания или олимпиади в сферата на науката, изкуствата и спорта. Само миналата година финансова подкрепа от Община Разград заради успехите си през 2022 г. получиха 71 ученика.

На заседанието вчера бе утвърдено и единственото внесено през годината искане по реда на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби за предоставяне на закрила на деца с изявени дарби и приетата от Министерски съвет Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2023 г. То е за отпускане на месечна стипендия на десетокласника от ПГССХВТ “Ангел Кънчев“ Георги Радославов от август 2023 до юли 2024 г. заради успехите му в колоезденето като състезател от СКК “Спринт“-Разград – първо място във възрастова група юноши младша възраст на Държавния личен и отборен шампионат на писта през юли тази година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе