Музеят в Разград показа старопечатни издания в изложба

В Деня на народните будители в къщата музей „Станка и Никола Икономови“ бе открита изложба старопечатни издания от фонда на Регионалния исторически музей в Разград.

Събитието бе непосредствено след общоградското тържество за 1 ноември.

YouTube

Разград отбеляза 1 ноември пред къщата музей с името на най-почитаните народни будители – Станка и Никола Икономови

Директорът на музея Таня Тодорова въведе най-малките посетители – дечица от ДГ „Райна Княгиня“, в къщата, която домакинства на изложбата и им разказа накратко за Станка и Никола Икономови.

„В няколко отделни витрини показваме пътищата пред българите, посочени още от Паисий в неговата „История славянобългарска“, за да имаме своя държава“, каза при представянето на изложбата нейният автор – проф. д-р Росица Ангелова, началник на отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ-Разград.

Своето място във витрините имат периодичните издания от възрожденската епоха като най-бърз начин за информираност тогава.

Делото на учителя пък като най-силната, най-публичната социално-позиционирана личност през епохата на Възраждането, е представено в отделен кът със снимки и различни учебници и учебни помагала.

В уюта на къщата на именитите възрожденци Станка и Никола Икономови са показани и богослужебни издания, които чертаят още един от пътищата в борбата за независима църква,  защото „…и с разум човек може да иска да има българщина, да я има България“. „ Но на някои не им стига нито перото, нито расото, някои искат и ятаган. Затова в отделна витрина сме изложили исторически текстове, които имат за цел да събудят българите, да грабнат те, освен книгата и кръста, но и оръжието“, каза още проф. Росица Ангелова.

А като илюстрация на това колко са високо подготвени и колко много пътуват възрожденците, в отделна витрина са подредени преработени или преводни издания на френски книги. „Благодарение и на преводната художествена литература хората по нашите земи разбират, че трябва да се борят, за да живеят по-добре в своята  си държава“, обобщи замисъла на изложбата проф. Ангелова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе