Разград отбеляза 1 ноември пред къщата музей с името на най-почитаните народни будители – Станка и Никола Икономови

Разград отбеляза 1 ноември пред къщата музей, носеща името на двама от най-почитаните народни будители – Станка и Никола Икономови.

Техният принос за развитието на региона и на страната припомниха както водещата Катерина Ганева, така и проф. Росица Ангелова – ръководител на отдел „Нова и най-нова история“ в Регионален Исторически музей-Разград. Никола Икономов създава първото взаимно и първото класно училище в Разград, автор е на книгата „Земледелие“, с което поставя началото на селскостопанската книжнина в България. Неговата съпруга Станка Николица Спасо-Еленина пък е първата българка, отпечатала свое стихотворение. Проф. Ангелова припомни пред събралото се множество и историята на самия празник, както и факта, че българският народ е вероятно единственият, който чества два празника на своя дух  – 24 май и 1 ноември. Тя припомни и приноса на разградските народни будители към развитието на българската култура.

YouTube

Две любими на всички българи родолюбиви творби прозвучаха преди барелефа на Станка и Никола Икономови да бъде затрупан с цветя. Ученикът от ОУ“Никола Икономов“ Константин Кирилов рецитира „Стани, стани, юнак балкански“ от Добри Чинтулов, а възпитаничката на Свилена Дечева от Класа по поп пеене към ЦПЛР ЦРД Ирем Али изпя „Я, кажи ми, облаче ле бяло“.

Въпреки че последните няколко дни са неучебни, ученици от над 10 училища в града бяха пред къщата музей, за да отдадат почит пред народните будители. Първи върху барелефа на Станка и Никола Икономови гирлянда поставиха ученици от училището, за което денят е и патронен празник – ОУ“Никола Икономов“, малко след тях пред барелефа с цветя застанаха и най-малките участници в тържеството – децата от трета група „Теменужка“ от ДГ“Митко Палаузов“.

От името на Община Разград венец поднесоха заместник-кметът и изпълняващ функциите на Кмет на Община Разград Полина Иванова и председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев. Цветя и венци поднесоха и: народният представител Антоанета Цонева, областният управител Владимир Димитров, архиерейският наместник отец Георги, заместник-кметът Хабибе Расим, наследничката на Станка и Никола Икономови Теменуга Иванова, кандидатите за Кмет на Община Разград Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров, представители на политически сили, на културни институции и граждани.

След церемонията пред барелефа на Станка и Никола Икономови заместник-кметовете Полина Иванова и Хабибе Расим разгледаха откритата в къщата музей изложба „Старопечатни издания от фонда на РИМ-Разград“. Експозицията включва както художествени четива, така и учебни пособия, периодични издания и други.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе