Съдът остави за постоянно в ареста двама мъже, привлечени като обвиняеми за отвличане с цел грабеж и причиняване на телесна повреда

В две последователни съдебни заседания днес Окръжен съд – Разград взе мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 31-годишния Дж.К. и 28-годишния И.И., срещу които се води досъдебно производство по две обвинения.

Първото е, че на 2 ноември тази година двамата са отвлекли и противозаконно лишили от свобода лице от мъжки пол.

YouTube

Повдигнато им е и второ обвинение за опит за грабеж, придружен с причиняване на средна телесна повреда.

На 2 ноември тази година обвиняемите заедно с още две лица нахлули въоръжени и маскирани в дома на лице от мъжки пол, намиращ се в самуилското село Хърсово, обл. Разград,, отвлекли го с цел грабеж и му причинили средна телесна повреда.

Окръжния прокурор на Разград и директорът на ОДМВР – Разград с извънредна пресконференция относно погрешка отвлечен и бит мъж в Разградско (ВИДЕО)

За извършеното престъпление – отвличане и противозаконно лишаване от свобода, законът предвижда наказание от 7 до 15 години „лишаване от свобода“.

По второто обвинение – грабеж придружен със средна телесна повреда, наказанието е от 5 до 15 години „лишаване от свобода“.

Представителят на Окръжна прокуратура – Разград подчерта, че от събраните до момента доказателства е установено, че обвиняемите предварително са се подготвили за извършване на престъпленията – информирали са се къде и с кого живее пострадалия, набавили си маски и ръкавици, взели със себе си оръжие, подготвили са и автомобил, с който отишли до местопрестъплението и отвлекли пострадалия.

След като се запозна със събраните материали по делото- протокол за оглед на местопроизшествието, свидетелски показания, протоколи за претърсване и изземване, писмени и веществени доказателства, съдебните състави намериха, че би могло да се направи обосновано подозрение, че Дж.К. и И.И. имат отношение към авторството на престъпленията, за които са им повдигнати обвинения.

Задържаха петима от Острово за побой и отвличане на мъж в Хърсово (СНИМКИ)

За съда бе налице и другото изискване  – наличието на реална опасност да извършат друго престъпление или да се укрият. Дж.К. е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, като е извършил настоящото престъпление в изпитателния срок на изтърпяване на наложено от Районен съд – Кубрат наказание „лишаване от свобода“ в размер на една година. Другият обвиняем – И.И. е осъждан многократно, включително и за извършени тежки умишлени престъпления, за които му е налагано наказание лишаване от свобода.

Съдът прие, че престъпленията, в извършването на които двамата мъже са обвинени, се характеризират с изключително висока степен на обществена опасност, а начинът на извършването им обуславя и високата степен на обществена опасност и на двамата обвиняеми.

Поради изложените съображения, съдът прецени, че към момента най- адекватните мерки за неотклонение, които следва да определи спрямо Дж.К. и И.И., са най- тежките – „задържане под стража“.

          Определенията на съда подлежат на обжалване с частна жалба и/или протест пред Апелативен съд-Варна в 3-дневен срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе