Искри прехвърчаха на първото редовно заседание на Общинския съвет в Кубрат

Общинският съвет проведе първото си редовно заседание, на което бяха гласувани и приети общо 10 докладни точки. Още в началото клетва, като законно избран общински съветник, беше положена от Юмгюл Кедик от „Движение за права и свободи“ (ДПС). Клетвата на общинския съветник беше положена днес, тъй като на тържественото заседание отсъстваше по уважителни причини.
В хода на същинската работа общинските съветници, въпреки полемиките по между им, приеха нов правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. По първата точка от трибуната изказване направи общинският съветник Елица Митева, която заяви, че здравите основи на новия правилник трябва да са солидни, за да може да се работи качествено. Тя поясни, че в новия проект на правилника отсъстват задължителни текстове, които Закона за местното самоуправление и местната администрация изисква да има, а в така предложения вариант, по нейни думи, отсъстват три или четири от задължителните текстове. В отговор председателят на Общинския съвет, Нуршен Халилова, заяви, че в правилника могат да се въведат промени, както и някои предложения, които бяха депозирани и от Елица Митева. Въпреки разногласията и различията по точката, новият проект на правилник беше приет.

Неодобрение от съветниците на „БНД“ по въпросите за членовете на Постоянните комисии към Общинския съвет дойде след предложенията на общинския съветник Ерхан Байрактаров за това, кои да бъдат членовете и председателите на постоянните комисии. Искането на очерталата се опозиция беше групите сами да направят предложенията си за членове и да бъдат гласувани. Така или иначе мнозинството и в двата случая надделя, като прие единствено размяната на членовете на една от комисиите, Борислав Борисов и Елица Митева – и двамата от ПП „ГЕРБ“, като Борисов си направи отвод. Отвод за една от комисиите преди това направи и Елица Митева. Неодобрението дойде и от общинските съветници Нуржихан Бахриева и Бистра Милева от „БНД“. Въпреки полемиката и настаналата неловка ситуация от поредицата на гласувания и прегласувания все пак съставът на петте комисии беше одобрен, като в тях участват представители на всички групи на местния парламент.

YouTube

Разгорещен на моменти беше и дебата по приемането на Програмата за управление за периода 2023-2027 г., в съответствие с изискванията на Закона. Програмата беше представена на вниманието на съветниците, а по нея се изказа общинският съветник от „БНД“ инж. Бюрхан Мюзелифов, който изрази съмнение, дали програмата за управление на кмета Алкин Неби ще може да се изпълни, визирайки, че тя много наподобявала предишната, а според него тя не била точна и добре изпълнена. Местният депутат представи и снимков материал, на който се виждаха изхвърлени отпадъци до спортната зала в с. Севар, подчертавайки и за занемареното състояние на сградата. Като занемарено беше определено и състоянието на спортна площадка в Беловец, както и градския стадион в Кубрат. Постъпиха въпроси за прозрачността на управлението, за транспортната свързаност в общината, за цените на съдове за смет, въпроси за пътната и улична мрежа, както и въпроси за лошото стопанисване на общинската публична собственост.

В отговорите на питанията кметът Неби подчерта, че за спортните съоръжения и обекти се изготвят проекти, като за спортните зали в Бисерци и Севар вече тече проектиране. Относно асфалтирането, кубратският градоначалник заяви, че е направено много за общината, като е полаган асфалт за хората там, където е липсвал или където никога не е имало, а е бил необходим, посочвайки редица примери. Кметът посочи, че се е натъквал и на куриозни казуси с положена асфалтова настилка върху цялостна такава, което се е случвало през 2016 година. „Парите са отишли за асфалт на хората, за полагане на асфалт върху калдъръм. Парите не съм си ги взел в джоба, а са отишли за общината“, заяви кметът Неби, добавяйки, че всичко е прозрачно и при обществените поръчки, които могат да се видят от всеки в държавата и за които могат да участват всички, нямало е и жалби от участници. Кметът на общината посочи също, че за промишлената зона в града също е направено много с осигуряването на достъпност на хората до промишлените обекти. За транспортната свързаност в общината кметът заяви, че направлението Кубрат-Русе е действащо, както Кубрат-Разград-Варна, Сеслав-Юпер-Божурово-Бисерци, Бисерци-Божурово-Русе, като се работи и за направлението Кубрат-Севар-Завет, което в момента не е действащо. След края на дискусията Програмата беше приета с гласовете на мнозинството.

На заседанието бе одобрено и финансиране на временен недостиг на средства чрез временен безлихвен заем от наличностите по сметките за чужди средства (набирателна сметка). При крайна необходимост, ползването на временен безлихвен заем ще е до 86 000 лева, които ще послужат за авансово финансиране на плащания по проекти, финансирани от Европейския съюз и други международни програми. Съветниците одобриха и прехвърлянето на краткотрайни и дълготрайни материални активи между различни разпоредители с бюджет, включително прехвърляне на активи от Община Кубрат към ОП „Чистота и БКС“ и Дом за стари хора в с. Тертер.

Общинският съвет определи представител в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Това ще е председателят на Общинския съвет Нуршен Халилова, която ще членува също в Националната асоциация на председателите на Общински съвети в Република България (НАПОС-РБ). Председателят ще участва и като член в Областния съвет за развитие на Област Разград.

В края на заседанието бе прочетено и отворено писмо до Общинския съвет от д-р Елис Зайкърова – гл. счетоводител на Община Кубрат, в което тя изказа възмущение от отправени обиди към нея от общинския съветник Камбер Гочев. По думи на Елис Зайкърова, на 9 ноември т.г. е входирала писмо в деловодството на ОБС – Кубрат, тъй като към нея, в социалната мрежа и по конкретно във Фейсбук, били отправени грозни думи от г-н Гочев, който към този момент вече бил общински съветник. Според нея, това поведение е непристойно за общински съветник и институцията, като изиска той да се откаже от поста си в местния парламент. По този казус предстои становище от Комисията по законност, етика, обществен ред и местно самоуправление в законоустановен срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе