Творческа работилница с двама перкусионисти организира в четвъртък и петък Общинският съвет по наркотични вещества

Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център към него организират Творческа работилница „Зависими от ритъма“ на 7 и 8 декември в Разград. В нея ще участват двама перкусионисти Петър Йорданов-Buny и Деян Петров-Dizzy.

Домакин на работилниците ще е ППМГ “Акад. Никола Обрешков“, но в занятията, които се наричат „барабанен кръг“, ще могат да участват ученици от всички училища,  в които се реализира Националната програма за превенция на употребата на наркотични вещества в училищна среда за възрастова група  8-11 клас  „От връстници за връстници“.

YouTube

Събитието се открива в четвъртък, 7 декември, от 8,45 ч. в ППМГ “Акад. Никола Обрешков“. Работилниците по ритъм ще са два дни по 2 часа – между 9,05 ч. и 11,00 ч., на 7 декември на втори етаж в Математическата гимназия, а на 8 декември – във физкултурния салон на училището. В програмата са включени и три концерта – на 7 декември между 12,30 ч. и 14,00 ч. във фоайето на Общинския културен център (Новия театър), а на 8 декември между 12,00 ч. и 12,30 ч. в ППМГ ще има демонстрации на инструменти, след което започва финалният концерт от Творческата работилница „Зависими от ритъма“.

Организаторите на събитието обясняват, че Творческата работилница “Зависими от ритъма” дава на младите хора различна опитност в общуването. Това е превенция на отчуждението, на самотата, на усещането за непълноценност сред връстниците. В „барабанния кръг“ всеки участник получава своя инструмент от рода на хандпан, африканско джембе, източна тарамбука и следва ритъм, зададен от професионален перкусионист. Заедно могат да музицират хора без разлика от възраст, пол, интелект, характерови особености. Те научават предназначението на тези ритми и историите, свързани с тях. Например:

  • ритъм за помирение на скарани;
  • ритъм за спиране на война;
  • ритъм за събиране на реколтата;
  • сватбен ритъм и т.н.

Причината Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център към него да поканят двамата перкусионисти на работилница в Разград е, че „работилницата по ритъм те прави щастлив и свързан. Позволява ти да се довериш на авторитета на водещия – това, което е най-трудно за младите хора. Ритъмът се използва в различни духовни практики с цел трансформиране на емоционалните преживявания от негативни към позитивни. Защо целим да променим нашите негативни преживявания? Когато човек се чувства отчаян, тъжен, безперспективен, той посяга към най-лесно достъпното вещество. Наркотиците са лесния начин, който замъглява тъжната реалност и за момент дава илюзията и за свързаност, и за екстаз, и за значимост сред връстниците. Но всички знаем, че това усещане за всемогъщество е илюзорно, знаем и как приключва.“

От ОбСНВ и ПИЦ към него обясняват, че барабанният кръг предлага алтернатива на нефункционалните поведенчески модели, а именно – алтернативата да трансформираме своите емоционални преживявания без да се налага да увреждаме себе си и да погубваме бъдещето си.

Деян Петров-Dizzy се представя така: “Свиря от ученик в яки банди и неусетно се изтъркаляха 27 лета от тогава. Станах социолог-изследовател; преподавах в университет и училище; обучавах и водих най-различни екипи; забърках се в социални каузи; дори започнах да правя документални и образователни филми… какво ли още не!?! Музиката е това, което ми дава сили и познание! Истински извор, тръгнал от сърцето, вдъхновил душата и задвижил тялото, така че да се превърна в Музикант, Преподавател, Изследовател, но най-вече барабанист и фен на барабаните от цял свят!

Петър Йорданов е перкусионист и продуцент, работил е със световноизвестни музиканти, а самият него можем да го чуем като изпълнител на хенг дръм/хандпан, кахон, луупър, джембе, бас, калимба, перкусии.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе