Откриха юбилейното 30-то издание на шахматния турнир за Купа „Абритус”

Символичен първи ход на първа дъска от турнира по шахмат за Купа „Абритус” направи Кметът на Община Разград Добрин Добрев, с което бе открито 30-тото юбилейно издание на надпреварата. Ходът с белите фигури бе от името на гросмайстор Момчил Николов – пешка на d4. Кметът изгледа цялата оспорвана партия и поздрави гросмайстора за победата.

YouTube

В състезанието по ускорен шах участват 59 състезатели от цялата страна, сред тях четирима гросмайстори. Турнирът продължава два дни в 7 кръга, играе се по швейцарската система. Общият награден фонд е над 4000 лв., като част от него е осигурена от Община Разград. Останалите спонсори на турнира са „Антибиотик”АД и „Ремко”ООД. Парични стимули получават класираните до 10-то място, предвидени са и специални парични награди – в различните възрасти, а също и две награди, определени с томбола сред участниците.

В приветствието си към участниците Кметът Добрин Добрев изрази гордостта си, че турнирът в Разград е един от двата в страната с най-голяма продължителност. Припомни, че градът ни е с традиции в този спорт, за което изрази благодарност към Росен Русев и шахматната общност в Разград, както и към спонсорите. „Изключително важно е да се развива този спорт в Разград. Гордеем се, че имаме и гросмайстори като Ивайло Енчев, който за поредна година отново е включен в десетката от най-добрите спортисти в общината.” – каза още г-н Добрев. Кметът пожела на шахматистите  удовлетвореност от участието им в разградския турнир, пожела им да имат още поводи да посещават града ни, отправи пожелания и за весели Коледни и Новогодишни празници.

Закриването и награждаването на турнира е насрочено за 14,00 ч. в неделя, 10 декември.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе