Голям интерес към изложбата на оръжия от Руско-турската Освободителна война

Голям интерес предизвика сред жителите и гостите на Разград Изложбата на исторически оръжия, униформи и предмети от периода на Борбите за Национално Освобождение. Тя може да бъде видяна до 15,00 ч. днес, 27 януари, във фоайето на Общинския културен център.

Експозицията е посветена на Деня на Разград и е включена в празничния календар на Община Разград.

YouTube

Изложбата включва експонати на Регионален клон „Ангел Кънчев“-Русе на Национално дружество „Традиция“. Четирима от членовете на клуба, облечени в униформи на опълченци и войници, разказват на посетителите за представените експонати. Повечето от оръжията са автентични, малка част са реплики. Може да бъдат видени оръжия на въоръжение в турската и руската армия, както и на българското опълчение: пушки Шаспо, пушки Крънка, Уинчестър, Мартини, Бердана, Снайдер, артилерийски тесак, паласки, както и саби и ятагани. Най-голям интерес предизвикват два от револверите, които са като на Левски и Ботев и са от времето, в което са живели българските герои.

Освен да видят уникалните оръжия, посетителите на изложбата могат и да се снимат с тях, както и да облекат униформи от времената на освободителните борби. Има и детски размери.

Сред първите, които посетиха експозицията, бяха Кметът Добрин Добрев, четиричленната делегация от румънския град-побратим Кълъраш, ученици от ОУ”Отец Паисий”, цели семейства с малки и по-големи деца от Разград и Исперих. Най-малкият посетител бе Йоан на 1 година и 3 месеца, който се снима с четнически калпак.

Posted by Община Разград on Saturday, January 27, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе