Съдия и прокурор проведоха беседа за агресията, опасностите в интернет и вредата от използването на наркотични вещества с осмокласници от ПГХТБТ „Мария Кюри“

В рамките на образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ председателят на Районен съд – Разград съдия Нели Генчева и Десимира Недкова – прокурор в Районна прокуратура – Разград посетиха ПГХТБТ „Мария Кюри“.

Пред ученици от 8 „б“ клас магистратите представиха темите:  „Детското насилие (агресията в училище). Наказателна отговорност на непълнолетните. Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им.“ и „Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си. Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица.“

YouTube

В стъпителната част на открития урок магистратите разясниха в какво се състои работата на съдиите и прокурорите. Гимназистите научиха, че законите са правилата, по които всички живеем, а когато тези правила са нарушени и са претърпени вреди от някакво деяние, се активират последователно полиция, прокуратура и съд. Те установят какво е извършено, кой го е извършил и накрая налагат наказание на извършителя. Така на осмокласниците бе обяснено как се развиват на практика досъдебното и съдебното производство.

Дебатирани бяха различните форми на агресия, която в най-тежките си форми е престъпление. Съдия Генчева и прокурор Недкова обясниха каква е разликата между нарушение и престъпление. Коментирани бяха агресията в училище и заплахите в интернет, и как подрастващите могат да се предпазят от хора, които не са добронамерени. Магистратите им препоръчаха да не комуникират с непознати и винаги да се съмняват относно истинската самоличност на този, който стои от другата страна.

Прокурор Недкова обясни, че престъпленията в интернет се случват, защото хора с лоши намерения се крият зад анонимността, която им дава мрежата, като по този начин, въвеждайки ги в заблуда, събират информация, която може да доведе до някаква форма на заплахи или на разпространение на лична информация, която да е компрометираща.

Коментирани бяха и кои са най-разпространените престъпления в интернет пространството като изнудване, фишинг атаки, кражба на лични данни и самоличност. Не на последно място учениците бяха предупредени да внимават какви думи използват в социалните си профили по отношение на други лица, тъй като отправянето на обидни думи и клевети е престъпление.

Магистратите акцентираха и на вредата от употребата на наркотици и на поведението на наркозависимите лица, които нерядко извършват редица престъпления. Споделиха наблюдения от делата, които са разглеждали, че употребата на наркотични вещества може да отключи редица заболявания като шизофрении, сърдечно-съдови и чернодробни заболявания. Лекторите отправиха апел към младите хора да не се поддават на изкушението да пробват наркотици, защото няма да изпуснат нищо, както и да не се поддават на внушения и увещания от приятели. Подчертаха, че ако някой им е приятел, то той няма да ги убеждава да пробват нещо вредно и опасно. Дискутирани бяха и предвидените в НК санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества.

В края на беседата съдия Генчева пожела на осмокласниците да бъдат здрави, да не се срещат с агресия и с проблеми в интернет, както и да стоят далече от наркотици, наркомани и лъжеприятели.

Срещите с ученици по Образователната програма продължават и през месец март с беседи в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе