Поздрав от Антоанета Цонева по случай Деня на Европа

Поздрав от народния представител от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Антоанета Цонева по случай Деня на Европа.

Когато мислите за Европа, мислете за някогашните, истинските възрожденци, които са си пращали децата да се изучат в европейските университети, за да се върнат и да сторят добро в родината си. Мислете за строителите на читалища и училища из цялата страна. Мислете за Евлоги и Христо Георгиеви. Мислете за всички българи, които някога са вярвали в България и са работили за това тя да е силна, просветена, благоденстваща като другите европейски страни. Мислете за еропейците, влюбили се в страната ни и свързали живота си с нея.

Ако сте разградчани като мен, когато мислите за Европа, спомнете си за Никола Икономов, който в 1849 основава първото за Разград девическо училище. Спомнете си за първия кмет на Разград след Освобождението, Георги Попов, който реформира търговията в града “по европейски образец”. Спомнете си за всички тукашни, наши музиканти, журналисти, артисти, учени, учители… които са работили цял живот, за да ни отворят очите, ушите, сърцата и умовете за по-големия свят, от който сме част, а и да поканят този по-голям свят у нас.

Европейци винаги сме били. Винаги сме си знаели посоката. А тя, още от Възраждането, е напред – към светлината, към просвещението, към достиженията на европейската ни цивилизация. След месец ще трябва два пъти да препотвърдим посоката на развитието си и ми се струва важно да помним, че нашата европейска посока е зададена много преди нас днес от най-будните ни предци и ще се отрази на децата и внуците ни, за поколения напред. Наша отговорност е да запазим пътя си напред.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе