Писателят Димитър Петров гостува в ЦПЛР – Център за ученическо техническо и научно творчество

В ЦПЛР-Център за ученическо техническо и научно творчество дейностите продължават и през лятната ваканция. Вече са сформирани временни групи с обхват около 100 деца, в които заниманията по интереси се съчетават с игри на открито и в зала. Първите няколко групи, които се запознаха с авторските приказки на Димитър Петров, имаха възможността да се срещнат лично с него. С голям интерес бяха посрещнати приказките му „Полетът на костенурчето Косьо“, „Черният магьосник, Бялата змия и Милушка“, „Щъркелът, слънцето и надеждата“, „Боян и трите безценни дара“ и други негови творби.

YouTube

Гостът бе представен от третокласничката Велизара  Кондова със специално подготвена презентация в група „Компютърен свят“.  Авторът сподели тайната на своя творчески процес:              „Пиша за деца, защото ги разбирам. Светът се променя с всеки ден и приказките също се променят. Те трябва да са истински и написани с честно и добро сърце. Тайната е: Прочиташ и всичко разбираш! Аз все още тая в себе си детското и, когато пиша приказки и разказчета за деца, сам се чувствам дете. Когато съм сред деца и общуваме чрез приказките, се чувствам в свои води.“  След общата среща в група „Екологична работилничка“ бе проведена интересна беседа за опазването на околната среда и правилата, които хората споделят, за да живеят в безопасност и отговорност едни към други. Приказката, която ги доведе до тези размисли и обобщения, беше приказката „Тихомир, който се боеше напразно от всичко“.

Писателят Димитър Петров сподели с децата и едно свое вдъхновение от тази вълнуваща среща с тях – да напише приказка, с която ще ги запознае в началото на новата учебна година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе