Разград бе домакин на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“ (ВИДЕО)

На 15.06.2024г. (събота), градски парк в Разград, се превърна в място за срещи и сцена за таланта на над 700  самодейци, представящи състави от област Разград, които неуморно пяха и танцуваха по време на Четвъртото издание на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“, организиран от Община Разград и Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“-Разград, с помощта на секретари на читалища от община Разград.

Фестивалът беше открит от заместник – кметът на Община Разград, Елка Неделчева.

YouTube

„Читалищата- съкровищницата на България, най-старите културни институти, в които се съхраняват културата, бита и душевността на българите.  Хубаво е, че този Фестивал показва многообразието на Лудогорието, мултикултурната палитра, взаимното уважение и помощ!

Днес е ден на радост, празник за всички нас, които вярваме, че традициите ще бъдат предадени и на бъдещите поколения!“, каза тя в емоционалното си обръщение към най-ранобудните изпълнители, които очакваха своите изяви на сцената.

Редом с артистичните изяви, които продължиха през целия ден на сцена „Ронда“ , по алеите на Градски парк, пъстри работилници и кулинарни щандове се радваха на интереса на посетителите.

В творческите ателиета, представителите на най-старите средищни центрове- читалищата, предаваха на следващото поколение- децата, майсторските тайни на изработване на бижута от мъниста,  традиционните капански китки, шевици върху бутилка, изработка на сувенири,  капани за сънища, рисуване върху пясък и камък.

За всички ценители на кулинарията, на фестивалните щандове беше подредена кулинарна изложба- базар, на която се предлагаха традиционни и съвременни ястия, за всеки вкус- баници, питки, сладкиши, приготвени от майсторските ръце на читалищни дейци.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе