Децата от „Еколято“ боядисваха пейките на сцена „Театрон“ в древния Абритус

Днес бе отворена нова страница в летописа на сътрудничеството между Регионалния исторически музей и Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Разград.

Децата от първата смяна в инициативата „Еколято 2024“ отново бяха в древния Абритус. Но този път и с благородна цел: те боядисаха пейките за зрители на сцена „Театрон“. С изключителен ентусиазъм, подпомагани от работници в музея, момичета и момчетата хванаха четките и валяците и освежиха поизбелените от слънцето и дъждовете дъски.

YouTube

За проявеното старание домакините им поднесоха изненада. Разделиха групата на две и докато едните овладяваха тънкостите при боядисването, другите са запознаваха с експозицията в Интерактивния музей. Там, посрещнати от главния екскурзовод Виктория Вълчева, екскурзовода Славена Стефанова и аниматора Ниляй Хайрединова, те се впуснаха в опознавателната викторина с въпроси и картинки „Играй и учи с нас“. Част верните отговори им бяха подсказани от музейните специалисти в изнесените преди това беседи, а други децата трябваше да открият сами сред експонатите и таблата в експозицията. Кой бе слушал и гледал внимателно, си пролича от скоростта за решаване на задачите в играта.

Беше ни интересно и забавно, категорични бяха децата на тръгване от музея. Казаното от тях споделиха и преподавателите им в ЦУТНТ. А, че съчетаването на полезното с приятното е важно и възможно, произведе и новина – децата и от следващите две смени на 27-та по ред инициатива „Еколято“ ще бъдат един ден на Абритус и ще помогнат с нещо на приятелите им в музея.

ДЕЦАТА ОТ „ЕКОЛЯТО“ БОЯДИСВАХА ПЕЙКИТЕ НА СЦЕНА „ТЕАТРОН“ В АБРИТУСДнес бе отворена нова страница в летописа на…

Posted by Регионален исторически музей – Разград / Regional History Museum – Razgrad on Friday, July 5, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе