С висока оценка и без препоръки приключи извършената от Инспектората на ВСС планова проверка по наказателни дела в Окръжен съд – Разград

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет даде висока оценка за работата на Окръжен съд – Разград след извършена комплексна планова проверка по наказателни дела, образувани през 2022 г. и 2023 г. в съдебната институция.

Проверката извършена в изпълнение на Заповед № ПП-24-39/01.07.2024 г. на главния инспектор на ИВСС установи, че ръководството на съда е създало много добра организация на административната дейност на правораздавателната институция. Оптимизиран е процесът на обслужване на гражданите като е осигурена откритост, достъпност и прозрачност на действията на съда чрез предоставяне на информационни и електронни услуги. Председателят на Окръжен съд – Разград е издал множество заповеди целящи подобряване организацията и качеството на работата на съда. Магистратите и служителите са използвали всички възможности за повишаване на своята професионална квалификация и умения чрез участие в присъствени и дистанционни обучения.

YouTube

Проверяващият екип установява, че през проверявания период разпределението на делата и натовареността на съдиите е равномерна. Не са констатирани отклонения от принципа за случайно разпределение на делата. Общата оценка на дейността по организацията на образуване, движение и приключване на делата, както и срочността на изготвяне на съдебните актове е отлична.

По показателя „срочност на разгледаните дела“ не е констатирано безпричинно отлагане и забавяне на производството в проверените дела. Основните причини за отлагане на наказателни дела са: нередовно призоваване на подсъдими и свидетели; редовно призовани, но неявили се участници в процеса; за събиране на доказателства; за разпит на свидетели и за назначаване на съдебни експертизи. През проверявания период няма дела несвършени и образувани две и повече години преди момента на проверката.

Проверяващият екип по показателя „срочност на изготвяне на съдебните актове“ констатира високи проценти приключили наказателни дела в тримесечен срок. Анализираните в акта данни показват, че през 2022 г. около 71,2% от свършените наказателни дела се насрочват, разглеждат и приключват в едномесечен срок; 18,7% се решават в срок до 3 месеца; 8,1% се решават в срок до 6 месеца; 1,7% от делата се решават в срок до една година и само 0,3% от делата са с продължителност на разглеждане над 1 година. Приблизително същите показатели се запазват и през 2023 г., като се увеличава процентът на дела, свършени в едномесечен срок – около 82%.

Проверката установява, че по показателя „потвърдени, изменени и отменени съдебни актове“ през двете проверявани години се наблюдава превес на потвърдените съдебни актове. Проверяващите правят извод, че съдиите в ОС – Разград са постигнали много добър общ резултат като качество на съдебните актове. На добро ниво е организацията по привеждане в изпълнение на влезлите в сила присъди, се посочва още в акта.

При извършената проверка на конкретни дела, приключили с влязъл в сила съдебен акт, не са констатирани допуснати от магистратите нарушения на материалния и процесуалния закон, както и отклонения от тълкувателната практика на ВКС.

Въз основа на направените изводи, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет не дава препоръки по организацията на административната дейност, образуването, движението и приключването на наказателни дела за 2022 г. и 2023 г. в Окръжен съд – Разград. В указания едноседмичен срок съдиите и съдебните служители са запознати с Акта за резултатите от извършената комплексна планова проверка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе