Ден на отворените врати в прокуратурата в Разград, гостуват ученици от СУ „Христо Ботев“ в Цар Калоян

Във връзка с традиционно провеждащата се кампания „Ден на отворените врати“, днес ученици от СУ „Христо Ботев“ в град Цар Калоян с директор г-жа Нели Тодорова, бяха гости на прокурорите от Окръжната и Районната прокуратури в Разград. В срещата взеха участие и служители от ГД „Изпълнения на наказанията“. Учениците бяха посрещнати от окръжния прокурор Тихомир Тодоров и от районния прокурор Иван Иванов.

YouTube

При проведената среща на тема „Децата и правосъдието“, прокурорите Десимира Недкова и Зорница Цветкова запознаха децата с правомощия на прокурора, съдията и разследващите органи. Те ясно им разясниха връзката между извършването на престъпление и понасянето на съответното наказание и говориха с тях по темите за наказателната отговорност при пълнолетни и непълнолетни лица, видовете наказания и възпитателни мерки. Магистратите обясниха на учениците кога и какви мерки за неотклонение могат да бъдат поискани от съда и как се определя коя от тях е най-подходяща за даден случай.

Децата бяха активни участници в получилата се дискусия. Задаваха въпроси по всички теми, с които бяха запознати и проявиха инициативност в поставянето на своите интереси. По техен въпрос прокурорите Недкова и Цветкова говориха за неизбежната отбрана – кога дадено действия може да се определи като такова, какви действия са допустими при неизбежната отбрана и как да се противодейства на извършител на престъпление удома.

На учениците бяха показани и помещенията, в които работят пробационните служители, бяха запознати със спецификите на наказанието „пробация“ и как се контролира мярката „домашен арест“. Те останаха силно впечатлени от изложеното от началника на Районната служба „Изпълнение на наказанията“ – Разград Явор Янков за изпълнението на наказанията, както и от помещенията на следствения арест.

Възпитаниците на СУ „Христо Ботев“ си тръгнаха с обещание за следваща среща с прокурорите, но вече в тяхното училище, където разговорът за правото и доброто да продължи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе