ПГТС „Христо Смирненски“ отбеляза своя патронен празник

Днес  Професионална гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ – гр. Разград  чества своя патронен празник  като отбеляза 103 години от създаването на образователната институция. Този празник е най-значимият, най-вълнуващият за училището, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето.

ПГТС е най-старото професионално училище на територията на област Разград. Наследник на две учебни заведения, неговото начало е поставено през далечната 1921 година, когато на 1 октомври със заповед на Министерството на просвещението в Разград се открива „Държавно практическо коларо-дърводелско училище“. През 1945 година то е преобразувано в промишлена гимназия под името „Държавно средно техническо за превозни средства училище“. Днешното име „Христо Смирненски“ получава през 1960 година. От 1996 година СПТУ се превръща в образцов техникум по транспорт. Последната трансформация е през 2002 година, когато към него се влива СПТУ по строителство, за да се стигне до днешната Професионална гимназия по транспорт и строителство.

YouTube

Гости на събитието бяха г-жа Галина Георгиева – Маринова – председател на Общинския съвет – гр. Разград , г-жа Албена Добрева – старши експерт по професионално образование и обучение в РУО – Разград, много родители и ученици от основни училища в Община Разград. Мероприятието започна с поднасяне на венец на бюст-паметника на Христо Смирненски под съпровода на химна на гимназията. Васил Добрев и Ивайло Стоянов от 9 „А“ клас бяха водещи на тържествената част. Поздравително слово за патронния празник произнесе инж. Димитричка Ангелова – директор на гимназията. Тя поднесе уважението си към преподавателите в гимназията, които с вдъхновение, отговорност и търпение възпитават и изграждат децата, изказа благодарност за техния професионализъм, благородство и всеотдайност.

31 май бе обявен и за Празник на професиите, който започна след тържествената част. На него присъстваха седмокласници от ОУ „Н.Й.Вапцаров“- Разград, ОУ „Отец Паисий“ – Разград и ОУ „Елин Пелин“- с.Стражец. Те имаха възможност да наблюдават демонстрация на професионални  умения в учебните работилници под ръководството на инж. И.Йорданов, майсторско управление на МПС от гимназистите с ръководител г-н А.Коцев и управление на картинг, в което се включиха и някои от тях.

Празникът завърши със спортни състезания, организирани от преподавателя по физическо възпитание и спорт –г-н К.Кънев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе