10 докладни записки обсъдиха общинските съветници на заседанията на 8 комисии

10 докладни записки ще включва дневният ред на Общинския съвет на сесията на 24 септември. Те днес бяха обсъдени и одобрени на 4 съвместени заседания на 8 постоянни комисии. Докладните бяха представени пред местните парламентаристи от: председателя на Общинския съвет Галина Георгиева и заместник-кметовете Полина Иванова, Зорница Евгениева и Елка Неделчева.

„В процеса на прилагане на Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград възникна необходимост от по-детайлна регламентация на материята, систематизиране на званията, почетните знаци и наградите и особено на изискванията и процедурните правила за номиниране и удостояване с тях.“ Така аргументира необходимостта от нов нормативен документ за почетните звания председателят на местния парламент Галина Георгиева. За всяко звание, почетен знак или награда е определено какво представлява отличието, за какви заслуги се присъжда, по чия инициатива става номинирането, определени са сроковете за внасяне на предложенията и начина на процедиране, както от комисиите на общинския съвет, така и на самото заседания. В единни разпоредби са събрани както материално-правните въпроси, така и процедурните правила за внасянето, обсъждането на предложенията и приемането на решение от Общинския съвет. В Правилника се предвижда връчване на следните звания и отличия: „Почетен гражданин на Разград“, почетен знак „За принос към местното самоуправление“, почетен знак „За принос към икономиката на община Разград“, почетен знак „За принос в развитието на социалните услуги в община Разград“, почетен знак „За принос в развитието на младежките общности в община Разград“, Награда на името на Никола Икономов, награда на името на акад. Анание Явашов, награда „Златен Пегас“, награда „Отличник на випуска“, награда „Студент на годината“, както и четири награди за постижения в различен тип културни събития, организирани от Община Разград с различна периодичност. В новия Правилник се определя и йерархия на званията и наградите, като не се допуска удостоените със звание, стоящо по-високо в йерархията, да бъдат номинирани за такива от по-нисък ред.

YouTube

Съветниците ще обсъдят следващия вторник и докладна за даване на съгласие на „ДКЦ I-Разград“ЕООД за закупуване със собствени средства на директно дигитална мамографска система на стойност около 200 000 лева. Настоящият мамограф е закупен преди 18 години, и тогава е бил втора употреба, ще се бракува – обясни управителят на ДКЦ д-р Николай Денев.

Сред докладните за септемврийската сесия е и предложение за завишаване на броя на децата в групи над нормативно определения максимум в детските градини в община Разград за учебната 2024/2025 година, допускане на група с брой деца под определения минимум в детска градина и на изключения от минималния брой на ученици в паралелките на училищата в община Разград за учебната 2024/2025 година. Над максимума са групи в 10 от детските градини в общината, като при максимален според Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование брой от 23 деца в група има групи от по 28 деца. В една от детските градини – ДГ“Георги Димитров“ в Благоево пък има само една група, която е под минимума от 12 деца, там са 7. Под минимума са и различен брой паралелки в 6 училища в общината.

Две от седемте резервни жилища от Списъка за предназначението, броя, вида и местонахождението на общинските жилища за 2024 г. се изключват от списъка за резервни жилища и се включват в раздела за продажба чрез търг. В момента те не се използват, а е проявен интерес за закупуването им – става ясно в отговор на въпроси на общински съветници.

Останалите докладни записки са за: продажба на имот-частна общинска собственост на собственика на законно построена сграда в него, учредяване на безвъзмездни права на ползване върху части от имоти в горска територия край Пороище и Островче за пчелини, разрешения за изготвяне на подробни устройствени планове, включително за елементите на техническата инфраструктура за присъединяване към електроразпределителната мрежа на обект „Фотоволтаична електрическа централа с мощност до 1000 Kw, монтирана на покрив в местността „Коджа меше“, с Киченица.

Сесията на Общински съвет-Разград е насрочена за 13,30 ч. на 24 септември в заседателната зала на Общински съвет на 11 етаж в Община Разград, ще се излъчва онлайн от КИС 13 на сайта на телевизията и на Община Разград. Докладните записки са публикувани на сайта на Община Разград в секция „Общински съвет“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе