Приключи реставрацията на джамията „Ибрахим паша“

Джамията „Макбул Ибрахим паша“ няма аналог в страната ни – едновременно древна и модернистична. Предстои утвърждаване от държавна комисия, след което ще бъде отворена за посетители

Приключиха консервационните и реставрационните и строително-монтажните работи по Джамията „Макбул Ибрахим паша“ – историческото съкровище в Разград. Това е една от най-старите и значими османски сгради в България, построена през XVI век и обявена за недвижимо културно наследство от национално значение. В края на седмицата екипът, който работи по реставрацията на джамията се събра, за да издаде обекта на областния управител Владимир Димитров. От тук нататък предстои сградата да бъде посетена от Държавно-приемателна комисия, която да утвърди изпълнения проект за реставрация, за да може да отвори врати за посетители. Джамията в своето остъклено преддверие ще предлага билети за посетителите, които искат да влязат и да я разгледат.

YouTube

Джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград е безценен паметник на ислямската архитектура от края на XVI и началото на XVII век, който претърпя пълна реставрация през последните три години. След дългоочакваните възстановителни работи, този уникален мюсюлмански молитвен дом възвръща своята автентичност и блясък, съчетавайки богатството на историческото си наследство с модерни технологии за опазване на културните паметници.

Исторически корени и архитектура

Строежът на джамията започва около 1530-1535 г., по инициатива на великия везир Ибрахим паша, като израз на религиозна и културна идентичност на османската империя в региона. Завършена е през 1616 г. от Махмут паша и бързо се утвърждава като един от най-значимите мюсюлмански молитвени домове на Балканите. Впечатлява със своя класически архитектурен стил, характерен за този период, с еднопространствена молитвена зала, покрита с масивен купол, който почива върху околовръстните стени.

Джамията е обявена за паметник на културата от национално значение през 1967 г. и е включена в каталога на ЮНЕСКО. Външният вид на сградата отразява елегантната симетрия и хармония, присъщи на класическата османска архитектура. Вътрешното пространство се отличава с монументалност и прецизна декорация.

Една от най-впечатляващите характеристики на джамията е нейната богата стенописна украса. Откритите мотиви включват растителни орнаменти, които декорират пространства около прозорците, купола и михрабната ниша. Мотивите са симетрично композирани, а цветната гама е интензивна и ярка, като са използвани чисти пигменти в оранжево, червено, зелено и синьо. Орнаментите варират от геометрични форми до изящни цветни композиции, като всеки детайл е внимателно съобразен с цялостната концепция на интериора.

В подкуполния барабан са разположени дванадесет прозореца, украсени с орнаменти, които допълват хармонията на пространството и създават игра на цветове и светлини, придавайки допълнителна елегантност на храма.

Реставрацията – път към възраждане

През последните тридесет години не бе правен сериозен ремонт на джамията и сградата постепенно се рушеше. Тежкото й състояние през 2018 година налагаше спешен ремонт, като решението и инициативата за реставрация бе на тогавашния областен управител Гюнай Хюсмен, който получи финансова подкрепа от кабинета Бойко Борисов 3. Реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград е мащабен проект, като нейното завършване бе чакано с голямо нетърпение.

През октомври 2020 година започват строително-монтажните работи по проект за нейното възстановяване. Проектът, който е на стойност 2 374 836 лв. с ДДС, осигурени от държавния бюджет, предвижда консервация, реставрация и адаптация на джамията „Ибрахим паша“.

Фирмата, на която е възложен ремонтът, след обществена поръчка е „Стройкомерс – ТТ“ ЕООД – Търговище. Най-сложният момент от работата по възстановяване на сградата бе укрепването на конструкцията, тъй като са били изрязани старите дървени обтегачи и са се появили големи пукнатини. За укрепването е поставена система от стоманени елементи, монтирана по нова технология и за пръв път използвана в България. Ремонтните работи включваха още изграждане на ново трикуполно преддверие, реставрация на камъните отвън, запълване със специални разтвори на пукнатините по сградата и реставрация и консервация на минарето, ремонт на покрива на храма, възстановяване на цялата липсваща мазилка, а впоследствие на стенописите, парапетите, дървените елементи, капаците и гипсовите елементи на прозорците. Запазени са нишите за птици.

Реализирането на проекта за реставрация на джамията е израз на последователната политика на областния управител на област Разград и на правителството по опазване на културно-историческото наследство, подкрепа на разбирателството и доброто съжителство на етносите и развитие на туризма в региона.

Реставрационните работи през последните четири години се съсредоточават върху запазване на оригиналните архитектурни и декоративни елементи. Сложните стенописи са внимателно проучени и реставрирани, използвайки модерни технологии, които позволяват възстановяване на цветовете и орнаментите до тяхното първоначално състояние. По време на реставрацията бяха открити и запазени редки фрагменти от ранната декорация, включително орнаменти върху каменните рамки на прозорците, датиращи от различни етапи на развитие на храма.

Този изключителен проект подчертава значимостта на джамията не само като религиозен, но и като културен и исторически символ. Възстановяването на декоративните елементи и живописните орнаменти придава ново измерение на джамията, която сега отново може да се възприема в пълния си блясък.

Едно от най-значимите открития по време на реставрацията са основите на по-стар религиозен храм, открити под сегашната джамия, датиращи от 1535 година. Те са експонирани като част от интериора на сградата, като така се подчертава историческото значение на мястото.

Реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ включва и обновяването на фасадата, като част от нея е внимателно остъклена с цел съхранение и експониране на архитектурните детайли. Остъклената част на фасадата е проектирана така, че да съчетава автентичността на историческата сграда с модерни технологии за защита и представяне. Това решение не само осигурява естествено осветление в интериора, но и предпазва оригиналните елементи на сградата от външни влияния, като влага и атмосферни условия​. Тази остъклена фасадна част осигурява ново и иновативно изживяване при разглеждането на културно-исторически обекти.

При реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ е обърнато специално внимание на осветлението, което играе ключова роля за подчертаване на архитектурните детайли и създаване на подходяща атмосфера на сградата. Новата осветителна система е проектирана така, че да акцентира върху елементи като купола, михраба и прозорците, като същевременно създава баланс между функционалност и естетика. Използвани са модерни LED осветителни тела, които имат ниска енергийна консумация и дълъг живот, което е съобразено със съвременните изисквания за енергийна ефективност.

Осветлението подчертава декоративните стенописи, сложните орнаменти около прозорците и розетата в зенита на купола, създавайки вълшебна игра на светлини и сенки, която допълва вътрешната хармония, а външното осветление подпомага възприятието за монументалност на сградата. По този начин, новата система не само допринася за функционалността на сградата, но и помага за възприемането на красотата на реставрираните елементи и на цялата сграда в пълния им блясък.

Около джамията са изградени озеленяване и чешма.

Реставрационните дейности са изпълнени в срок и в съответствие с международни стандарти за културно наследство, които включват контрол върху използваните методи и материали. Стриктно са спазени изискванията на Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията.

Значение за местната култура

Джамията „Макбул Ибрахим паша“ е не само архитектурно и историческо богатство, но и важна част от културното наследство на Разград. След реставрацията, се очаква тя да привлича вниманието на туристи и изследователи, които търсят да открият тайните на ислямската архитектура и култура на Балканите. Тя е център, в който историята и изкуството се преплитат.

Реставрираната джамия представлява изключителен пример за съхранение на културното наследство и символ на връзката между миналото и настоящето, както и за усилията на съвременните реставратори да съхранят духа и красотата на този важен паметник за бъдещите поколения. След приключването на възстановителните работи по сградата, джамията „Макбул Ибрахим паша“ няма аналог в страната ни – едновременно древна и модернистична.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе