Втори регистриран случай на заразен с инфекцията короновирус жител на област Разград

Снимка: ВМА

Областният кризисен щаб за борба с Коронавирус инфекцията в област Разград съобщава, че след като миналата седмица беше установен първият случай на заразен с COVID-19 жител на областта ни – 41-годишния жител на село Ясеновец, община Разград, чиято положителна PCR проба бе потвърдена от Националната референтна лаборатория, отговорните институции предприеха мерки за ограничаване разпространението на заразата.

Регионална здравна инспекция Разград извърши епидемиологично проучване за установяване на контактните със заразения лица и бяха предприети необходимите действия за поставянето им под карантина и вземането на проби за наличие на зараза и при тях.

YouTube

В резултат на това с PCR тест е установено, че съпругата на заразения 41-годишния жител на село Ясеновец, който в момента е на лечение в УМБАЛ „Медика” в град Русе, също е носител на коронавирус. Това е втория регистриран случай на жител на област Разград, заразен с COVID-19.

Лицето няма проявена симптоматика на болестта и оплаквания и е без придружаващи заболявания. Постановено му е домашно лечение и срокът на карантината му е удължена от 14 на 28 дни.

Останалите четири члена на семейството на заразения са дали отрицателни проби при тестовете за COVID-19. Очакват се и резултатите от тестовете на 11 души от близкото обкръжение на заразения.

Институциите от Областния кризисен щаб за борба с Коронавирус инфекцията в област Разград работят в синхрон за ограничаване разпространението на COVID-19 в областта ни. Към момента в разградска област под карантина са поставени 540 лица.

Областният управител Гюнай Хюсмен призовава жителите на областта да бъдат предпазливи и отговорни и да спазват указанията на Националния оперативен щаб и на Министъра на здравеопазването, за да преодолеем заедно трудната ситуация. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе