Край на хартиените документи!

До началото на ноември всички администрации се разделят с хартията и ще обменят документи само по електронен път, съобщи шефът на Агенцията за електронно управление Атанас Темелков на форум в столицата.

В момента около 154 общински и държавни администрации вече са преминали изцяло на електронна документация. 26 министерства и 13 областни администрации вече напълно са премахнали хартиените документи, предава БНТ.

YouTube

В същото време над 160 министерства, държавни агенции и общини са заявили, че технически са готови да се разделят с хартията.

Атанас Темелков, председател на Агенцията за електронно управление: Към края на месец март ще имаме около 300 администрации, които са се присъединили към този протокол и ще могат да обменят документи в електронен вид. В това число ще бъдат присъединени 100% от министерствата.

Заради хартиените документи КАТ е една от тромавите администрации, която обаче е на път да ги премахне.

Атанас Темелков, председател на Агенцията за електронно управление: От гледна точка за системите на КАТ, от следващата седмица ще има добра новина, която ще е съобщена във връзка с възможността за облекчаване работата при продажба на автомобили.

Основната пречка за пълната електронизация е наличието на текстове в редица закони, които задължават администрацията да работи и на хартия. Според агенцията за електронно управление близо 50% от законите в България се нуждаят от преработване.

Атанас Темелков, председател на Агенцията за електронно управление: Всички тези закони трябва да бъдат прочетени и синхронизирани, така че част от административния натиск върху гражданите да бъде облекчен.

Според Темелков, за да има ефект от електронизацията, успоредно с премахването на бумащината, трябва да опростяват услугите за граждани и фирми.

Източник: БНТ

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе