Прокуратурата прекрати преписката за тополите – няма данни за извършено престъпление

Окръжна прокуратура-Разград уведоми Община Разград, че е прекратила прокурорската проверка по преписката за прочистване на речното корито на река Бели Лом, поради липса на основания за намеса на прокуратурата, както и на данни за извършено престъпление от общ характер. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Община Разград д-р Валентин Василев.

Този факт категорично доказва, че действията предприети от Община Разград са законни и са спазени изискванията на Закона за водите, Закона за горите и Наредба 19 на Община Разград. Плановото прочистване на речното корито е извършвано с цел да се избегне опасността от наводнения, поясни градоначалникът.

YouTube

Проверката е съвместна, с инспектори и специалисти от териториалните звена на ОДМВР – Разград, Басейнова дирекция „Дунавски район“ гр. Плевен, РИОСВ гр. Русе, Регионална дирекция по горите – Русе, ГД „ПБЗН“, както и представители на общинска и областна администрация – Разград. Проверено е прочистването на речното корито на река Бели Лом в участъка от моста на ул. „Любен Каравелов“ до края на землището на Разград в източна посока с обща дължина 1060 м. Този участък попада в урбанизираната територия. Проверката установява, че дърветата в голямата си част са изгнили.

В изявлението си кметът д-р Валентин Василев коментира също, че „През годините станахме свидетели на редица бедствия в страната и чужбина, където бяха отнети и човешки животи. Категорично, аз като кмет на Община Разград, няма да правя компромиси с живота на хората. Въпреки това, че мними каузи, в които съзрях извличане на политически дивидент, се опитаха да осуетят нашите действия и в настоящия момент направиха всичко възможно да преустановим почистването, заявявам, че ще подновим тази превантивна дейност. Администрацията е длъжна да действа спрямо изисквания и закони, защото те са наложени от хора, които имат нужните компетенции, а не да се водим по приумиците на определени личности от Разград, които разчитат само на амбиции“, каза още д-р Василев и допълни:

Многократно общинският съветник Калоян Монев и представители на сдружението „Защита на животните в Лудогорието“ показаха, че за тях сигурността на хората, може би, не е на първо място. Поставям под съмнение техните добри намерения, защото не виждам нищо добро в опитите за възпрепятстване на работата ни. Г-н Монев не спира да ни изненадва с идеите си за визия на общината. Това, че той не носи отговорността, която носи кметът, му позволява да има претенции за несериозни предложения, ще визирам тук оставянето в територията на града на изгнили дървета или осигуряването на самолет за атракция, която според него е добър ход и е мобилизирал енергията си в реализиране на подобна кауза.

Градоначалникът бе категоричен, че ако някой много иска да стане кмет е добре да започне да мисли като кмет, а не като популист.

На въпрос на журналисти кога започва почистването д-р Василев обясни, че фирмата, която го е правила се е оттеглила, тъй като граждани са възпрепятствали дейността й и са отправяли заплахи към работниците. Въпреки това, дейностите ще бъдат възстановени.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе