Държавата ще даде на общините над 100 милиона лева за по-чист въздух

Държавата ще предостави на общините 112 млн. лева за изработване на регионални програми за подобряване на атмосферния въздух.

Това заяви на конференция вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от БГНЕС.

YouTube

В присъствието на партньорите от Световната банка, министри и столичният кмет Йорданка Фандъкова беше представена национална програма за подобряване качеството на въздуха. Симеонов подчерта, че по нея правителството и експерти от Световната банка работят активно от миналата година. Предстои мерките да бъдат представени и в общините.

Стратегията е както в регионален, така и в национален аспект. Няколко министерства – на околната среда и водите, транспорта, икономиката, енергетиката, социалната политика и вътрешните работи, ще имат конкретни задачи по изпълнението на мерките. Вицепремиерът препоръча на МОСВ по-стриктно да следи за измерването в станциите.

Екоминистърът Нено Димов отговори на вицепремиера, че държавата следи десетина показателя от станциите и в сравнение с предишни години са отчетени подобрения. Само по един – фините прахови частици, не сме постигнали европейските норми. Заради това миналата година ЕК стартира първи стъпки от наказателна процедура.

Димов уточни, че според стратегията всяка община ще има различни мерки. той подчерта, че най-големият проблем остава промяната в нагласата и мисленето на българите и посочи за пример горенето на гуми.

Фабрицион Дзарконе, постоянен представител на Световната банка, отбеляза, че не е лесно, но не и невъзможно да се подобри качеството на въздуха.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе