Хванаха 13 000 пияни шофьори през изминалата година

Общо 13 000 водачи, или средно по около 1180 души на месец, са заловени от „Пътна полиция“ да управляват с над 0,5 промила алкохол за периода от януари до края на ноември тази година.

За същия период е била прекратена временно регистрацията на 4493 коли, чиито собственици са спипани пияни.

YouTube

Други 2964 водачи пък са били заловени след употреба на наркотични вещества. Това отчетоха от МВР по повод стартиралата международна полицейска операция по линия наTISPOL, насочена срещу пияни и дрогирани шофьори, съобщи Дарик.

За предходната година пък са били заловени 10 297 пияни зад волана. От тях 4921 са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта и са отишли на съд. Предходните години бройката на седналите в колата след почерпка с питиета е почти перманентна. През 2009-а година обаче е регистриран един от пиковете. Тогава са били сгащени близо 24 хил. пияни шофьори, показва статистиката на „Пътна полиция“.

С последните промени в Закона за движение по пътищата водач, за когото е установено, че управлява с концентрация на алкохол от 0,5 до 0,8 промила, наказанието е глоба от 500 лева и временно отнемане на книжката за срок от 6 месеца. Наказанието за водач, за когото е установено, че е управлявал с концентрация на алкохол от 0,8 до 1,2 промила е глоба от 1000 лева и отнемане на книжката за срок от 12 месеца

Шофирането с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила е престъпление. В този случай се прилага Наказателният кодекс. Предвидената по закон санкция е глоба е от 500 до 1500 лева и лишаване от свобода до три години. Същото се отнася и за водачите, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества, обобщават от Съюза на българските автомобилисти.

Независимо от промените в закона броят на пияните водачи остава тревожно голям, а по-притеснителното е, че се увеличава и числото на хората, които шофират след употреба нанаркотици“, алармираха от полицията. Най-често водачите посягат към канабиса и амфетамините.В последните две-три години лекари токсиколози отчитат също ръст на комбинираната употреба, която в почти всички случаи е марихуана плюс амфетаминов стимулант. В България има изключително голяма употреба на метадон. Той обаче също не се „хваща“ от тестовете на „Пътна полиция“, признават медици. За целта от МВРвече обработват поръчка на по-модерни уреди за установяване на употребата на дрога.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе