Без помощи за отопление, ако детето не ходи на училище

Ако детето не посещава редовно училище, помощите за отопление на семейството му ще бъдат орязани.

Това предложение ще бъде внесено с готвените промени в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца, обясняват участници в работната група, предава „Монитор“.

YouTube

В момента помощите за отопление се отпускат по формула, която се изчислява на база коефициент, който всеки един член от семейството носи. Ако някой от малчуганите е натрупал отсъствия от училище, неговият процент се намалява. Идеята на работната група е това да засегне и коефициентите на родителите. По този начин ще се намалява процентно цялата формула, по която се отпуска енергийната помощ и съответно нейната сума.

Друга от мерките, обсъдена от работната група, засяга социалните помощи. Ако детето има 5 неизвинени отсъствия от училище, то семейството да бъде лишено от тях за цялата година. Сега това се случва само в рамките на един месец. По този начин ако едно хлапе натрупа отсъствия още септември или октомври, то няма да получава помощи до юни.

Със социалните помощи е обвързано и друго от предложенията. В момента Законът за предучилищното и училищното образование дава възможност кметовете на общините да налагат актове на родителите, които не осигуряват достъп до училище на децата си. Те могат да бъдат в размер от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение санкцията е от 100 до 500 лева. Средствата обаче се събират трудно, тъй като част от родителите се оправдават, че няма как да ги платят или не могат да бъдат намерени, за да им бъде връчен актът. От началото на учебната година в Пловдив са съставени 70 акта, от които само 12 били връчени, а в Русе те били 12, но нито един не е платен все още. Работната група ще предложи налаганите глоби да бъдат приспадани от социалните помощи

За да бъде възможно това обаче предстои да бъде проверено дали е позволено по международните правила.

Друга от обсъдените мерки е еднократната помощ за първокласници да бъде отпускана на два пъти, тъй като са регистрирани голям брой случаи, в които децата се записват, вземат помощта и втория срок спират да посещават училище. За тази учебна година сумата е в размер на 250 лв. Така първият и вторият учебен срок родителите ще получават по 125 лв.

Законодателните промени ще бъдат внесени от социалното министерство или група депутати, обясниха още от работната група.​

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе