Проведе се годишното заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие в област Разград

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен откри годишното заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие в област Разград, което се проведе днес в залата на Общински съвет-Разград. Г-н Хюсмен е председател на ОСПДН, деловата част от заседанието бе ръководена от заместник областния управител Евгени Драганов.

В приветствието си г-н Хюсмен припомни, че ОСПДН е уникална за страната иновативна добра практика, която функционира вече четвърта година и е пример за всички области в България как може да се постигне координация и взаимодействие между отговорните страни при решаване на актуални за обществото ни проблеми и как взаимодействието между администрацията и неправителствения сектор може да активизира работата на всички заинтересовани страни в дадена сфера. Г-н Хюсмен благодари на институциите, които имат пряко отношение към прилагането на Закона за защита от домашното насилие – съд, прокуратура, полиция, социални служби, социални услуги, институции в сферата на образованието и здравеопазването, неправитествения сектор.

YouTube

Приветствия към участниците в заседанието отправиха и народният представител Десислава Атанасова и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. И двете изтъкнаха положителния пример, който дава Разградска област чрез доброто взаимодействие между институциите по проблем като домашното насилие.

Добри практики в своята сфера представиха ръководители на част от институциите, ангажирани с превантивните дейности на съвета, общо над 40 институции членуват в ОСПДН. По време на дискусията възникна идея към тях да се присъединят и Дирекциите „Бюро по труда“ във връзка с това, че настанените в изграждащия се Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик, ще имат нужда от насочване към трудова заетост след престоя си там.

Кризисният център за жертви на домашно насилие и трафик е основен приоритет в плана за дейността на ОСПДН за 2019 г. – бе изтъкнато по време на дискусията. Ремонтните дейности по сградата, където ще се помещава, вече са в ход.

Членовете на ОСПДН приеха отчета за дейността през 2018 г., плана за 2019 г., приоритетите за дейността в периода 2019-2021 г., актуализираха и състава на ОСПДН и приеха промени на ротационен принцип в състава на Областния оперативен екип към ОСПДН.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе