За 19-та поредна година стартира инициативата на ОДМВР-Разград Детска академия по безопасност

Инициативата, превърнала се в традиция през годините, събра под дърветата в Градския парк децата от първа смяна на „Еколято 2019“. Откриването бе направено на 12 юли в 9.00 часа с демонстрация на служебно куче, а после участниците отговаряха на въпроси от викторина.
Основен организатор на инициативата е полицията – три от секциите се сформират от нейни структури. Това са Криминалистична лаборатория, Пътна полиция и Пожарна безопасност. Гости на първата за това лято академия бяха децата от Сдружение „Жанета“.
Демонстрация за всички присъстващи направиха полицаите – водачи на служебни кучета. Немската овчарка показа как се залавя въоръжен и опасен престъпник.

YouTube

Експерти от НТЛ при ОДМВР-Разград разказаха на децата от първата смяна на „Еколято 2019“ за своята работа. В захлас малчуганите слушаха как се извършват огледи на местопрестъпления, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат в доказателства за извършено криминално деяние. Участниците оставиха свои пръстови отпечатъци, а експертът им показа нагледно как „невидимото става видимо“ и се снемат дактилоскопски следи.

По време на академията участниците трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, запознават се с действащото законодателство, придобиват чувство за отговорност и работа в екип, не на последно място осмислят свободното си време през ваканцията. Партньори на ОДМВР-Разград са Български червен кръст и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество. В секцията на БЧК се обясняват правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, като децата сами участват в демонстрациите. Специалисти от РИОКОЗ пък провеждат здравни беседи, свързани със здравословното хранене, тютюнопушене, ухапвания от кърлежи, лаймска болест, кучешка тения и други.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. За едно лято през нея минават около 200 подрастващи, разпределени в групи на случаен принцип. Първата за тази година академия завършиха 70 деца. Втората академия ще се проведе на 26 юли, а третата смяна подрастващи ще преминат през нея на 9 август.

Инициативата се провежда вече 19 години. Подаръците за децата /тефтерчета със съвети за безопасност и химикали/ станаха факт благодарение на спонсорите „Амилум България“ и „Балканфарма-Разград“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе