Пет години затвор за шофьор на ТИР, предизвикал катастрофа с двама загинали и седем ранени на пътя Разград – Попово

Окръжен съд – Разград наложи наказание от пет години „лишаване от свобода“ на Пламен С., подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие. Със същата присъда съдът го лиши и от право да управлява моторно-превозно средство за срок от пет години. Подсъдимият следва да заплати и разноските по досъдебното и съдебното производство, както и възнаграждения на адвокатите на частните обвинители, като общата сума възлиза на над 13 700 лева.

Много тежка катастрофа по пътя към Пчелина

YouTube

Съдебният състав призна 51-годишния подсъдим за виновен в това, че на 08.09.2018 г., на път III-204 Разград – Попово, близо до басейна на Пътконсулт, при управление на товарен автомобил „МАН“, модел „Щаер 19 С 46“, с прикачено към него полуремарке, нарушил правилата за движение по пътищата, като по непредпазливост е причинил смъртта на две лица и телесни повреди на седем лица.

Апелативния съд във Варна потвърди: 5 години затвор шофьора на камиона, причинил катастрофа с 2 жертви и 7 ранени на пътя Попово – Разград

Във фаталния ден, около 10 часа сутринта, камионът, натоварен със слънчоглед, пътувал от с. Благоево за Разград. След десен завой навлязъл в насрещната лента и ударил странично микробус „Форд Транзит“ със силистренска регистрация, който пътувал в посока от Разград към Попово. От удара бусът се обърнал в отводнителен канал край пътя. В него пътували 18 души – 1 шофьор и 17 пътници – пенсионери от силистренското село Страцимир, които отивали на фолклорен събор в поповското село Садина.

18 души са в разградската болница след инцидента към Пчелина

Веднага след инцидента всички били откарани за преглед в болницата в Разград. Вследствие на тежките травми двама от пострадалите починали съответно на 1.10.2018 г. и 08.11.2018 г., а седем лица получили средни телесни повреди.

В съдебната зала държавното обвинение пледира за присъда от седем години „лишаване от свобода“ и посочи, че това е емблематичен случай, в който водеща е не генералната превенция, а индивидуалната такава.

Областният управител разговаря с директора на разградската болница относно катастрофата на Пчелина и пострадалите

Според съда шофьорът на камиона е нарушил разпоредби на Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му, като се е движел с превишена скорост.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест или обжалване в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе