4 години затвор и 6 години без книжка за шофьор на камион, убил 3-ма младежи на пътя Разград-Шумен край Самуил

Снимка: ОДМВР - Разград

Апелативният съд във Варна потвърди присъда на Разградския окръжен съд, с която е призната вината на подсъдим за причиняване на катастрофа с трима загинали. Стоян Х. е получил 4 години лишаване от свобода и е лишен от право да управлява МПС за 6 години. Той и частните обвинители обжалваха съдебния акт.

Тежка катастрофа с камион и кола до разклона за Самуил

YouTube

За да се произнесе въззивният съд взе предвид фактите:

В качеството си на професионален шофьор на товарен автомобил в дружество за международни превози, на 18 декември 2018 г. Стоян потеглил от Истанбул към Русе. Вечерта между Шумен и Разград времето се влошило и снеговалеж заледил пътя. Малко преди полунощ близо до разклона за с. Самуил камионът, управляван от подсъдимия, навлязъл в ляв завой с възходящ наклон. В резултат на несъобразено използване на средствата за управление на автокомпозицията; на неравномерното сцепление на колелата със заледената пътна настилка, поради различното износване на гумите; под влияние на големия наклон на платното за движение, както и несъобразената с пътната обстановка скорост, влекачът занесъл странично. Шофьорът изгубил контрол върху управлението и превозното средство препречило изцяло лентата за насрещно движение. В същия момент в обратната посока се движела лека кола с петима младежи, прибиращи се от заведение.  При настъпилия сблъсък двама от пътниците в колата починали на място, трети загубил живота си впоследствие. Останалите двама пътуващи получили телесни повреди.

24-годишна и 18-годишно момче са загиналите в катастрофата между ТИР и кола

Произшествието е настъпило в резултат на предприетите неправилни действия на подсъдимия. Той управлявал със скорост, несъобразена с атмосферните условия при снеговалеж, с релефа на местността предвид наклона, с видимостта и със състоянието на пътя. Не отчел и състоянието на превозното средство, предвид износването на гумите. Управлявал МПС, което не било оборудвано с гуми, предназначени за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай.

Съдът намира, че шофьорът е продължил движението на композицията, вместо да изчака прекъсване на снеговалежа или почистване на пътя. Той не съобразил, че управлява голямо превозно средство, по-трудно управляемо и по-опасно за останалите участници в движението. Това показва безотговорно отношение към възложената професионална дейност. Пряка причина за настъпването на пътнотранспортното произшествие са  неподходящите, изтрити гуми, които поради лошото си сцепление с пътната настилка са довели до загуба на управлението.

Двама загинали и един в болница след катастрофата снощи (СНИМКИ)

Апелативният съд счита, че 4-годишното ефективно наказание ще превъзпита подсъдимия и ще подейства предупредително и възпиращо върху останалите членове на обществото.

С тези мотиви проверяващата инстанция потвърди изцяло присъдата на Окръжен съд – Разград спрямо Стоян Х, който предизвикал пътен инцидент, отнел живота на трима души и ранил двама.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.         

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе