Отново напрежение за общинската болница в Кубрат (ВИДЕО)

22 дни след провеждане на последното редовно заседание на местния парламент в Кубрат през през месец ноември, изострените противоречия и спорове покрай трусовете в общинската болница в Кубрат не стихват. Горещата тема отново скара местните депутати и на вчерашната декемврийска сесия, която трябва да е последна за 2021 година. Мнозинството съветници и опозиция отново се разделиха на два лагера по деликатната тема с назначаването на новия болничен управител на „МБАЛ – КУБРАТ“ ЕООД.

Оказа се, че „ябълката на раздора“ не е имала за цел да засегне личността на сегашния управител на лечебното заведение д-р Леман Балканджиева, като това потвърдиха и недоволните от решението на Общинския съвет за нейното назначаване местни политици, както и някой граждани, дошли да поставят свои въпроси относно ситуацията с лечебното заведение в лудогорския град.
Вчерашните остри опозиционни нападки бяха отправяни предимно към председателя на местния парламент и общинския кмет, които по думите на д-р Денислав Белинов от групата на „ЗНС“, имат основна вина за така създалата се ситуация, а при евентуален колапс на болницата трябвало да подадат оставка незабавно.

YouTube

Заседание на Общински съвет – Кубрат.

Posted by Община Кубрат on Wednesday, December 22, 2021

От своя страна председателят на Общинския съвет опроверга тези твърдения и отново увери, че решението не е спонтанно и, че не е взето еднолично в ущърб на гражданите на общината. Хюсеин Юмеров отново подчерта, че вратите на болницата остават отворени за местните специалисти и допълни, че има доказателства, че болницата се е управлявала еднолично и без важни за принципала решения на Общинския съвет. В тази насока бяха представени и някой смущаващи данни за начина на управление на болницата, които по всяка вероятност ще бъдат предадени на разследващите органи и прокуратура.

Настоящата управителка заяви, че и тя ще потърси съдействие от разследващите органи заради коментари и клевети по нейн адрес, разпространяващи се в обществото, медиите и социалните мрежи като „Фейсбук“.

По време на изказването си пред обществеността лекарката отправи покана и към д-р Денислав Белинов да се присъедини към кубратската болница като специалист, но поканата ѝ бе отклонена с мотива, че той няма да работи с настоящия управител и докато кметът на Кубрат е Алкин Неби.

Още в началото на темата съветничката Мариета Борисова отправи няколко въпроса към временния управител на многопрофилната болница в общинския център. По думите ѝ стана ясно, че тя вече е поискала списък с работещите лекари в болницата, графиците на дежурства и друга достъпна информация, каквато като съветник може да изисква. Питания са заведени надлежно също в деловодството на Общината и местния законодателен орган. Независимият съветник хвърли горещ картоф с въпроси до кога болницата няма да работи /вече 22 дни/ и до кога всички пациенти ще бъдат пренасочвани към други лечебни заведения. Категоричен отговор на последните два въпроса обаче нямаше, но пък бе дадено уверение, че по проблема се работи активно. Между двете страни така и не настъпи консенсус, но пък за това питащи и отговарящи се бяха подготвили.

На въпросите д-р Балканджиева отговори частично, тъй като е нямала физическото време да отговаря писмено и да предостави технически данни. Тя посочи, че към момента в болницата работят лекари, като вече се сключват и анекси. Анекс към настоящия Договор с Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ е бил сключен в Разград и час преди провеждането на заседанието в Кубрат. Временният управител информира, че вече се осъществява дейността по образна диагностика в болницата, като е подновена и работата на клиничната лаборатория към доболничната помощ. Доктор Балканджиева увери също, че вече се работи с направления от джипита и специалисти, като подчерта, че пациентите вече са доволни.

Управителят заяви, че изготвянето на месечните графици за медиците е било до последно задължение на бившето ръководство и, че тя лично не е можела да изготви такива, тъй като е била назначена отскоро, а и те се изготвяли от началниците по отделения в края на всеки месец. Лекарката допълни още, че се работи по окомплектоване на болничните отделения със специалисти, като подчерта, че в тази насока усилено работи и Общинското ръководство. По време на сесията тя прочете имената на всички лекари, които са се водили на работа в болницата, но поне за десетина такива съветниците не бяха и чували, което повдигна допълнителен въпрос дали всъщност болницата не е била източвана. Леман Балканджиева призова проблемът да не се политизира и всички да работят активно за неговото разрешаване. „Сложната ситуация може да бъде избегната единствено с преразглеждане на решението на местния парламент, както и да се разговоря с лекарите “, посочи в изказване Мариета Борисова.

Леман Балканджиева успокои, че възнагражденията на работещите ще бъдат изплащани, тъй като общинския хоспис разполагал с достатъчно финансови резерви. Към днешна дата работят кабинетът на ТЕЛК, кабинетът за ваксинации, рентгена и лабораторията. Очаква се много скоро да заработи COVID отделението, педиатрията и останалите звена.

И това заседание обаче не мина без скандалното вмешателство на недоволен стар познайник за съветниците, който отново нахълта в залата, отправяйки нападки към бившето болнично ръководство, но този път и към и д-р Белинов, който към този момент изразяваше позиция по казуса. Въпреки, че натрапника бе изведен опозицията съзря преднамереност в това деяние и определи ситуацията като пълен цирк. От своя страна председателят Юмеров заяви, че не може да ограничи гражданите да присъстват на открита сесия, но допълни, че при нарушаване на правилника въпросното лице се извежда, както това вече на няколко пъти се случи и то в рамките на по-малко от месец.

Заседанието премина в тон на реплики и дуплики между съветниците, като бяха изслушани и въпроси на притеснени граждани. Само за едно нещо може би съветниците бяха единодушни и това е, че по този казус те първа ще има задълбочени дискусии и този въпрос дълго време ще занимава обществеността.

На сесията бяха разгледани и приети общо шест докладни записки. Още в началото бе оттеглена докладна записка за определянето на месечните възнаграждения на кметовете в общината, тъй като все още не е приет националния държавен бюджет.

Съветниците одобриха общата численост и структура на Общинската администрация, която към 1-ви януари 2022 год. ще наброява 87 щатни бройки. Мнозинството от общинарите одобриха и план-сметката в размер на 965 774 лева за необходимите разходи за битовите опадъци през 2022 година. Любопитен бе и въпроса на общинския съветник Нина Цонева защо населението като цяло намалява в общината, а отпадъците се увеличават като тонаж?

По тази точка кметът Алкин Неби информира, че пробно ще бъде реализирано предложение за закупуването на 100 броя „карнобатски“ контейнери, всеки от който ще е със съвместимост от 240 литра, като идеята е всяко домакинство да преценява за какъв период от време ще може да запълва съдовете за смет, без в него обаче да се изсипват тревна и листна маса, строителни материали и все такива обемни отпадъци. Идеята ще бъде изпробвана първо в с. Точилари, като целта е да се види какъв ще е ефекта и дали това ще се отрази върху тонажите, за който плащат всички жители на общината.

Мнозинството от съветниците удължиха срока на договор за търговското управление със шест месеца на управителя на ВиК „Меден кладенец“ – Кубрат Самир Джавдет, като приеха да бъдат погасени и задълженията на предприятието. Местните депутати одобриха и представители за участието на извънредно заседание на асоциацията „Водоснабдяване – Дунав“ – Разград.
По време на заседанието беше приета единодушно и Годишната програма за развитие на читалищната дейност в общината за 2022 година. В края на сесията съветниците получиха ръчно изработени коледни картички и подкрепиха финансово инициативата на местните потребители и служители на Дневния център за хора с увреждания в град Кубрат.

ОТНОВО НАПРЕЖЕНИЕ ЗА ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В КУБРАТ22 дни след провеждане на последното редовно заседание на местния…

Posted by Община Кубрат on Thursday, December 23, 2021

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе