Обучение за педагози по Националната програма за превенция на употребата на наркотици организира Общинския съвет по наркотични вещества

На 19 и 20 октомври 2022 г. в хотел „Cartoon“ в Разград екипът на Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център-Разград организира обучение на педагогическите специалисти – психолози, педагогически съветници и педагози от Област Разград по Националната програма за превенция на употребата на наркотични вещества в училищна среда. Началото на  програмата е сложено през 2018 г. като тя е съгласувана с МОН и МЗ.

До сега ОбСНВ и ПИЦ гр. Разград са осъществили две обучения на психолози, педагогически съветници и педагози. През 2021 г. приключи пилотната програма от 5 до 7 клас „Кодово име живот“ в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Разград.

YouTube

За да се увеличи броят на училищата, прилагащи тази превантивна дейност сред учениците си, бе организиран  семинарът с практическа насоченост със занятията за 5-ти и 8-ми клас.

Обучението беше реализирано от Валентин Минков – социален и училищен психолог към Превантивно информационен център гр. Плевен.

Много компетентно и с вещина лекторът преведе педагогическите специалисти през темите за 5-ти клас. Участниците влязоха в ролята на петокласници и от тяхната позиция възприемаха занятията, които се състоят в изработване на правила на групата/класа/ и работа с емоции и чувства; общуване – занятие за сплотяване на класа, самооценка – аз съм важен, другият до мен също е важен колкото мен; влияние на средата и електронен свят – как да се използва електронния свят умерено.

Практическото обучение премина забавно и поучително. Специалистите, от които зависи прилагането на Националната програма, се запознаха от първо лице с нея и установиха, какво ще поднесат на своите възпитаници. Много от тях се амбицираха да започнат работа по НП „Кодово име живот“.

Вторият ден от обучението беше предвиден за психолози, педагогически съветници и педагози от професионалните и профилирани гимназии от областта. НП за ученици от 8-11 клас е с име „Връстници обучават връстници“. Това, което може да каже един тийнейджър на друг и да бъде чут, не може да има същия ефект казано от възрастен човек. Затова и информацията е насочена от връстници за връстници.

На обучаваните беше предоставен кратък видеоматериал за доброволчеството и как работят доброволците сред съучениците си.

За осъществяването на Националната програма от 8-11 клас се залага на взаимовръзката и работата с доброволците от съответното училище.

Програмата за обучението на училищните  психолози, педагогически съветници и педагози включваше превенция и видове превантивни програми, дебат “ЗА или ПРОТИВ легализирането на марихуаната“, разпознаване на употребата и етапи за формирането на зависимост, форми и способи за лечение на зависимости, мотивационно интервю и практическа част по занятията за 8-ми клас.

Това, което предстои след семинара, е съвместна работа на ОбСНВ и ПИЦ с психолозите, педагогическите съветници и педагозите участвали в обучението по Националните програми и популяризирането на превенцията в областта на употребата на наркотични вещества сред учениците.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе