Новите съдебни заседатели в Окръжен съд – Разград положиха клетва и встъпиха в длъжност

Новите 21 съдебни заседатели в Окръжния съд в Разград днес положиха клетва пред Общото събрание на съдиите в съдебна зала №5, като с подписването на клетвен лист, същите официално встъпиха в длъжност. Те са избрани за 4-годишен мандат, който започва да тече от днес, а за трима от тях това е втори мандат.

Заседателите се заклеха да спазват Конституцията и законите на Република България, да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, обективни и справедливи и да пазят тайната на съвещанието.

YouTube

Административният  ръководител – председател съдия Лазар Мичев поздрави съдебните заседатели за проявената ангажираност да представят обществеността в наказателните производства. Разясни изискванията на закона за участието им в съдебно заседание, както статута, правата и задължения им. Информира ги, че през следващите четири години от мандата, избирани на случаен принцип, те ще участват в състава на съда при разглеждане на първоинстанционни наказателни дела. Призова ги да подхождат съвестно и отговорно, когато се готвят за съдебни заседания, защото имат еднакви права и задължения с професионалните съдии.

18 от новите заседатели са избрани от Общински съвет Разград, а трима са излъчени от Общински съвет Кубрат.

Най- възрастният съдебен заседател е на 66 години, а двамата най-млади са на 27 години.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе