На заседания на постоянните комисии обсъдиха 19 докладни записки за априлската сесия на местния парламент

На заседания на постоянните комисии общинските съветници обсъдиха 19 докладни записки за априлската сесия на местния парламент. Заседанието на Общинския съвет е насрочено за 25 април от 13,30 ч. в залата на 11 етаж на Община Разград.

На него ще бъдат разгледали 7 докладни, внесени от Кмета Денчо Бояджиев, 10 – от заместник-кмета Мирослав Грънчаров, по 1 – от заместник-кмета Полина Иванова и от председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев. На трите съвместни заседания на постоянни комисии във вторник докладните бяха представени от заместник-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров и Полина Иванова.

YouTube

Първата в дневния ред на сесията докладна е свързана с избор на временна комисия за подпомагане на широко обществено обсъждане на проекта за изработване на Общ устройствен план на град Разград. Документът е основополагащ за развитието на града в следващите 20 години и затова е важно обсъждането му да се проведе обстойно и с различни гледни точки. В тази връзка бе предложено освен по един представител от всяка от шестте политически сили, които имат групи в Общинския съвет, в комисията да бъдат включени и председателите на ресорните комисии по устройство и развитие на територията и по управление на общинската собственост, както и председателят на Общинския съвет. Предложението комисията да стане деветчленна бе прието от съветниците.

На комисиите бе одобрен още един документ, свързан с дейности за следващи периоди – Бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности на Община Разград. Разходите за периода 2024-2026 г. са планирани в съответствие с очакваните приходи и при спазване на приоритетите и потребностите на местната общност и целите на общината. Не е допуснато планиране на разходи, за които няма обезпечен финансов ресурс. Бюджетната прогноза на разходите е разработена по функции и групи и по показатели от Единната бюджетна класификация за 2023 г.

Нямаше против и въздържали се и по отношение на четири докладни за изменения на общински наредби, с които се определят различни видове цени за ползване на общински имоти. По закон цените се актуализират ежегодно съобразно отчетената от Националния статистически институт годишна инфлация, която за предходната 2022 г. е 16,9%. С този процент след гласуване на сесия се изменят: наемната цена на сключените договори за наем по Наредба No2 на Общински съвет Разград за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи-общинска собственост; за рекламна дейност по Наредба No 13 на Общински съвет Разград за рекламната дейност на територията на Община Разград; наемната цена на сключените договори за наем по Наредба No 17 на Общински съвет Разград за условията и реда за установяване жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища; наемните цени по Наредба No 21 на Общински съвет Разград за управление и разпореждане с имотите общинска собственост на територията на Бизнес зона „Перистър“ град Разград.

Одобрение на комисии получи и друга докладната записка, свързана с инфлационните процеси в страната – за промяна на инвестиционната стойност на строеж: Изграждане на трета клетка на обект „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Разград, Лозница, Исперих, Завет, Кубрат, Самуил и Цар Калоян“ от 6 654 817.49 лв. с ДДС на 7 253 486,64 лв. с ДДС. Промяната се налага във връзка с писмо от фирмата-изпълнител на строителните работи по третата клетка „Автомагистрали – Черно море“АД-Шумен, в което се предлага увеличаване на стойността на възложените СМР по договор за обществена поръчка в съответствие с обнародваното на 30.09.2022 г. в Държавен вестник ПМС No 290 от 27.09.2022 г. за приемане на Методика за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация. Предложението е разгледано и утвърдено от Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, в което членуват седемте общини в Разградска област. Изразеното становище на РСУО е за увеличаване до 10% стойността на възложените за изпълнение строително-монтажни работи. Така инвестиционната стойност на строежа се изменя от 6 654 817.49 лв. с ДДС на 7 253 486,64 лв. с ДДС, за обезпечаване финансирането на: Договор за обществена поръчка, сключен между Община Разград и „Автомагистрали Черно море“ АД с предмет: Изграждане на трета клетка на обект „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Разград, Лозница, Исперих, Завет, Кубрат, Самуил и Цар Калоян“ на стойност 5 966 672,20 лв. без ДДС или 7 160 006,64 лева с ДДС. Изменят се и стойностите на договорите за обществени поръчки за строителен и авторски надзор.

На комисии бяха одобрени и две докладни, свързани с развитието на селското стопанство в региона. Едната е за  Изменение и допълнение на Програмата за управление и
разпореждане с имоти – общинска собственост за 2023 година с добавяне на четири имота – пасища и гори край Балкански, Гецово, Раковски и Побит камък – към които е проявен интерес за настаняване на пчелини. Втората докладна записка е Определяне на Годишен план за паша, даване на съгласие за предоставяне на мери, пасища и ливади за общо и индивидуално ползване на
територията на община Разград. В законово регламентирания срок изискуемите документи за ползване на мери и пасища са подали 7 земеделски стопани.

Най-много – 5 на брой – са докладните за априлската сесия, свързани с разрешение за изготвяне на проект за подробен устройствен план за изграждане на жилищни сгради в различни местности в лозята край Разград.

Сред докладните за обсъждане на следващата сесия, одобрени на заседания на комисии, са и: предоставяне безвъзмездно за управление на Българска телеграфна агенция на част от имот – частна общинска собственост, находящ се на бул. „Бели Лом“34 в Разград, както и именуване на улица в село Киченица, която досега не е имала име, с името „Мургаш“.

Сред докладните записки за разглеждане на априлската сесия, одобрени от комисиите, е и тази за възлагане изпълнението на услуга от общ икономически интерес (УОИИ) по проект „Грижа в дома в община Разград“ финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“. Социалната услуга ще се предоставя чрез Домашен социален патронаж, чрез нея ще се даде възможност да се отговори на потребностите на 245 хора с увреждания и възрастни хора от общината да получат качествена и адекватна грижа в дома за период от 12 месеца, чрез обучен екип от медицински специалисти, психолог, социален работник и домашни помощници.
Услугите ще бъдат предоставяни почасово на базата на идентифицираните нужди на лицата от целевата група, в резултат на извършена оценка на индивидуалните
потребности и подбор на потребителите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе