Магистрати представиха професиите „съдия“, „прокурор“ и „следовател“ пред десетокласници в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“

В три последователни учебни часа административният ръководител – председател на Районен съд – Разград съдия Нели Генчева и прокурор Десимира Недкова от Районна прокуратура – Разград представиха пред ученици от 10 „а“, „в“ и „г“ клас на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ професиите „съдия“, „прокурор“ и „следовател“. Посещението в учебното заведение е в рамките на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

В началото на първия учебен час съдия Нели Генчева връчи грамота за отлично представяне и Конситуция на Република България на Пресиана Панова от 10 „а“ клас, която участва със свое есе в обявения от Окръжен и Районен съд – Разград конкурс по повод Деня на отворени врати, който двете институции отбелязват ежегодно.

YouTube

След това запозна учениците с необходимите законови изисквания за заемане на длъжностите „съдия“, „прокурор“ и „следовател“. Обясни им, че трите професии са част от съдебната система, като за тяхното практикуване се изисква завършено висше юридическо образование, успешно вземане на съответния изпит и високи морални качества. Подчерта, че в своите действия магистратите винаги се ръководят от закона, като прокурорът и следователят защитават държавния интерес, а съдът – общия. Разясни, че наказателният процес се състои от две фази – досъдебна и съдебна. Акцентира, че досъдебното производство се ръководи от наблюдаващ прокурор, а съдията ръководи съдебното производство и накрая произнася своята присъда въз основа на закона, вътрешното си убеждение и събраните доказателства.

Средношколците научиха още, че в Наказателния кодекс се съдържат дефинициите на всяко престъпление и какво наказание е предвидено за него, а в Наказателно-процесуалния кодекс е описана процедурата за провеждане на наказателния процес.

Прокурор Недкова информира десетокласниците как протича досъдебното производство и в какво се изразява работата на разследващите органите – следователите в съдебната система и разследващите полицаи, които са служители на МВР. Обясни им, че те извършват конкретните действия по разследването – оглед на местопроизшествие, разпит на свидетели, провеждане на следствени експерименти и т.н. Докато събират тези доказателства, те периодично докладват на наблюдаващия прокурор. По негова преценка се назначават и редица експертизи. Магистратът разясни и функцията на прокурора в досъдебната и съдебната фаза на процеса – от провеждане на разследване, събирането на доказателства, даването на указания на разследващите органи до повдигане и поддържане на обвинението в съда.

Учениците проявиха любопитство какво се случва ако в съдебното производство има промяна в доказателствата, събрани в досъдебната фаза; могат ли непълнолетни да бъдат свидетели и как протича разпит на дете в „синя стая“.

Беседите по Образователната програма с ученици от ППМГ ще продължат до 26 май, след което ще бъде организиран симулиран съдебен процес.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе