Десет докладни записки на заседанието на Общинския съвет през септември

Десет докладни записки включва дневният ред на заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 18 септември от 13,30 ч. в залата на 11 етаж в Община Разград. Те бяха обсъдени днес на общо 6 заседания на 12 постоянни комисии към местния парламент. Докладните бяха представени от заместник-кмета и изпълняващ функциите на Кмет на Община Разград Добрин Добрев и заместник-кметовете Мирослав Грънчаров и Полина Иванова.

Докладната, която бе представена на всички заседания, бе за приемане на бюджета за 2023 г. Това е първият общински бюджет, съставен 8 месеца след началото на бюджетната година, тъй като до този период нямаше приет държавен бюджет. Общият обем на проекта за бюджет на Община Разград за 2023 г. е в размер на 90 841 х.лв., в т.ч. за държавни дейности – 54 081 х.лв. и 36 760 х.лв. за общински дейности и дофинансиране на държавните дейности. Проектобюджетът е балансиран, изготвен на основата на анализ на приходите и разчет на разходите на Община Разград. Заместник-кметът Полина Иванова припомни, че в началото на годината месните парламентаристи приеха Разчет за 2023 г., разликите с него са в увеличаване на средствата за държавните дейности. Предложения за изменение на проекта бяха направени на съвместното заседание на комисиите по бюджет и по законност. Те бяха свързани с разходната част: 15 000 лв. за проектиране на път до земеделските бази в Гецово, 18 000 лв. – за проектиране на велоалея до Гецово, както и средства за кръгово кръстовище в Бизнес зона „Перистър“ на изхода срещу КАТ.

YouTube

На всички комисии докладната получи одобрение.

Сред другите теми, които съветниците обсъждаха и одобриха, бе утвърждаването на маршрутно разписание на две автобусни линии – №3 ще тръгва от жк „Орел“ и ще стига до Бизнес зона „Перистър“, а №8 – от Автогара Разград до Бизнес зона „Перистър“. Одобрени на комисии бяха и: предложение за предоставяне безвъзмездно за управление на част от имот-публична общинска собственост – Съдебната палата на площад „Независимост“2 – на Висшия съдебен съвет; отдаване под наем чрез публичен търг с тайно наддаване с начална тръжна цена 608,80 лв. без ДДС на имот – публична собственост – кафе в сградата на Филхармонията; продължаване на срока на настаняване и наемното правоотношение с двама наематели на жилищни имоти – частна общинска собственост; учредяване на възмездно право на ползване върху част от имот – публична общинска собственост в землището на Гецово за настаняване на пчелни семейства; учредяване на безвъзмездно право на ползване върху част в горска територия от имот – частна общинска собственост в землището на Разград за настаняване на пчелни семейства; одобряване на изменение на подробен устройствен план за регулация и  застрояване. Сред докладните и е предложение за завишаване на броя на децата в групи над нормативно определения максимум в детските градини за учебната 2023/24 г., допускане на група с брой деца под определения минимум в детска градина и за изключения от минималния брой на ученици в паралелките на училищата. Завишаването на броя деца в групи е в 20 групи в 10 детски градини, а под определения минимум е само една група в една детска градина. Маломерните и слети паралелки са 16 в 6 училища.

По време на комисиите бе изслушана и гражданка, която предложи да се изгради детска площадка в района на ул. „Костур“2. Представители на Инициативния комитет за изграждане на Мемориал на военните поделения, съществували в Разградски гарнизон в периода 1878–2009 г. поставиха въпроса за продължаване на изграждането на Мемориала. В проекта за бюджет за това са предвидени 20 000 лв. – уточни заместник-кметът Полина Иванова, а заместник-кметът Добрин Добрев предложи за изясняване на проблемите при строителните работи досега да се проведе работна среща между проектанта, архитекта и представители на фирмата, ангажирана по предложение на Инициативния комитет за изграждането на паметника.

На заседанието на комисията по младежта и спорта бе взето решение от резерва от средства за високи спортни постижения да бъдат предоставени 2000 лв. на световния ученически шампион по троен и дълъг скок Лъчезар Вълчев и 900 лв. за перспективния млад колоездач Георги Радославов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе