Мащабен проект за модернизиране на материалната база стартират в НПТГ „Шандор Петьофи“ – Разград (ВИДЕО)

На пресконференция в актовата зала на НПТГ „Шандор Петьофи“ в град Разград бе обявен старта на проект за „Изграждане на център за високи постижения в професионалното образование и обучение в НПТГ „Шандор Петьофи“ от плана за възстановяване и устойчивост.

Професионалните направления, които се предвиждат да бъдат модернизирани, са:

YouTube

  • Компютърни науки
  • Машиностроене, металообработване и металургия
  • Електротехника и енергетика
  • Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника.

Работилницата по заваряване е една от приоритетните позиции в настоящото предложение, имайки в предвид попадането й в едно от защитените направления и необходимостта на бизнеса в нашия регион от именно такива кадри. За изпълнението на дейноста са предвидени набор от заваръчни машини и пособия, включващи:

  • инверторни машини, осигуряващи всички видове заваряване, трифазни и монофазни МИГ/МАГ и РЕДЗ апарати;
  • ВИГ-заваръчен апарат;
  • обучителен заваръчен симулатор;
  • колаборативен заваръчен робот;
  • заваръчни работни маси с филтър система;
  • работни маси;
  • предпазни паравни;
  • работно облекло;
  • фотосоларни шлемове;
  • шакфове за съхранение на материали, пособия и дрехи.

Всички позиции са с най-висока степен на защита и съобразени с най-модерните въведения и изисквания за цялостната подготовка на кадри.

Стругарството е един от занаятите загубил популярност, който все по-малко бива изучаван и практикуван, но същевременно с огромен глад за кадри. Работилницата на гимназията разполага с над 15 универсални струга, налични от десетилетия, на които учениците усърдно продължават своето обучение. Предвижда се частична подмяна на наличните стругове със закупуване на четири нови съвременни универсални машини.

Машини и роботи със цифровно програмно управление в днешно време са неизменна част от металообработването. Предложението подсигурява цялост и завършвеност при обработката на детайл, като се почне от разкроя, разрязването, огъването и се завърши със специфичната обработка на даден детайл. Цифрово програмното управление комбинира металообработването с проектиране, разчертаване и прилагане на специализиран софтуер за реализиране на определено задание.

Изграждане на изцяло нова работилница по топлотехника, включваща топлинна, климатична, вентилационна и хладилна техника. Професията е от изключително значение за съвременния свят и начина, по който се развива. Залага се на всички нововъведения, направа на комбинирани системи, умни домове с близо до нула потребление на енергия, демонстрации на различни изпълнения и симулация на топлотехнични процеси.

Обособяване на специализирана работилница по мехатроника, в която ще се извършват и чертожни занятия с помощта на софтуер и работа с 3D технологии. Залага се на обзавеждане, необходимо за осъществяване на процеса, което включва ергономични бюра и столове и помощни работни маси. Тази дейност се залага като надграждане на вече доставеното оборудване (компютри, принтери и скенери) по проект ОПРР“Доставка на оборудване“.

Употребата и внедряването на ВЕИ нараства с огромно темпо. Новата учебна година стартира с откриване на специалноста „Възобновяеми енергийни източници“, към която има изявен силен интерес. За целта част от оборудването, което е предвидено, е насочено към надграждане на направлението и залагане на високотехнологична интелигентна мрежа и системи, апаратура и инстурменти, покриващи всички аспекти от обучителната програма.

Оборудване на слаботоковите лаборатории. Обзавеждането за работилниците е еднотипно. То включва работни маси, шкафове, гардероби и столове. Всяка една работилница е с площ от над 130 м2. Всяка ще бъде разделена на зона за обучение и зона за извършване на практически задачи.

Продължава развитието и в областта на компютърните науки и технологии с концентрация за надграждане и доразвиване на специалностите КТТ и Системно програмиране, към които има засилен интерес и глад за кадри в цялата страна. Дейността предвижда подновяване на оборудването в пет компютърни зали. Увеличаване на пропусквателната способност между отделните мрежови сегменти, подмяна на физическо и морално остаряло оборудване, замяна на остаряла апаратура, осъвременяване на безжичната мрежа.

Добавяне на нови възможности за обучение. Подновяване на работните места съгласно модерните изисквания с цел опазване здравето на обучаващите се. Подсилване на вътрешните мрежи и осигуряване на нов софтуер.

Училището разполага с невероятна зала за провеждане на най-различни мероприятия. Помещението е с над 100 места за сядане и сцена. По ОП „Региони в растеж“ ще бъде доставено ново озвучение и мултимедия. Предвидените дейности са за надграждане и те включват доставка на нови посетителски места, конферентна маса и конферентна система за създаване на модерна, отговарящя на нуждите зала, в която ще се провеждат обучения, срещи и други социални мероприятия. Гимназията разполага с помещение предназначено за столово хранене, което беше реновирано. Обновени са санитарните възли, бяха демонтирани старите дървени ламперии, шпакловани и боядисани стените. Дейността предвижда подмяна на масите за хранене и столовете към тях, тъй като голяма част от наличните са стари, счупени или отремонтирани неколкократно. Правилното хранене е изключителна важна част от живота на подрастващите деца и ние трябва да направим всичко възможно за осигуряване на подходящите условия за това.

Основната цел на предложението е да осигури модерна и високо-технологична материална база, с която да предостави съвременно обучение на учениците по дадена професия, за да отговарят на изискванията на пазара на труда. Засилване на взаимоотношения с висши учебни заведения и бизнес и създаване на нови с международни партньори, с които да се осъществяват съвместни дейности. Осигуряване на добра база в учениците, която да бъде надградена със знания и умения при постъпване във висши училища. Провокиране на интерес към старите по-малко популярни професии, които са силно търсени и гарантират успех на пазара на труда. Мотивация и подготовка на учениците за успешна личностна и професионална реализация чрез развитие на умения за работа с нови дигитални технологии. Внедряване на мерки за постигане на енергийна ефективност и опазване на околната среда. Повишаване качеството и приложимостта на образованието. Формиране на грамотни, иновативни, отговорни и активни граждани. Целенасочено да осигурим гъвкаво, адаптивно, модерно, пазарно ориентирано и качествено професионално образование по актуалните специалности.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе