Кръгла маса „Киберпрестъпления. Децата – жертви и извършители на престъпления в интернет“

На Международния ден за безопасен интернет 6 февруари Кметът на Община Разград Добрин Добрев участва в кръгла маса на тема „Киберпрестъпления. Децата – жертви и извършители на престъпления в интернет.“. Събитието се организира от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него съвместно с  Районна Прокуратура – Разград, проведе се в заседателната зала на 11 етаж в Община Разград.

Пред участниците във форума Кметът Добрин Добрев припомни, че и в предходни години по повод Международния ден за безопасен интернет са се получавали полезни и ползотворни дискусии с младите хора на Разград и поздрави организаторите на събитието. Г-н Добрев коментира, че не е проблем, че използваме постоянно интернет в ежедневието, проблем е, когато това се превърне в рутина и станем небрежни и невнимателни. Кметът обърна внимание, че в интернет не само подрастващите, а и възрастните са сериозно атакувани от престъпления от различен характер. „Трябва да знаем как да използваме интернет по такъв начин, че да не може някой да се възползва от нас“ – каза Кметът Добрин Добрев.

YouTube

Част от кръглата маса бе мултимедийна презентация на тема „Интернет мания или кибернетично разстройство“, направена от експерти от ОбСНВ и ПИЦ. От нея младите участници в събитието научиха, че изследванията за зависимостта към интернет се правят от 1995 г., като направленията са две – че това не е заболяване, а симптом на депресия, социална тревожност или проблемно общуване или е самостоятелно заболяване, при което човек се самоизолира и депресира. По данни от презентацията рязко падат възрастовите граници, при които децата за пръв път влизат в интернет – през 2011 г. това е било 9-годишна възраст, а през 2017 г. – 6-годишна възраст, сега е още по-рано. Статистиките сочат още, че едно от 7 деца е жертва на онлайн насилие.

Основни законови положения по отношение на компютърните престъпления с конкретни примери и за наказанията представи прокурор Десимира Недкова.

 

Всички участници в дискусията се обединиха около становището, че е необходима превенция във връзка с опасностите в интернет и информацията от подобни дискусии трябва да се мултиплицира в общността, за да може световната мрежа да се използва безопасно.

В кръглата маса участваха и: прокурор Зорница Цветкова, педагогически съветници, учители и ученици от 6 разградски училища: ПГИ“Робер Шуман“, ППМГ“Акад. Н.Обрешков“, ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“, НПТГ“Шандор Петьофи“, ПГХТБТ“Мария Кюри“ и ПГТС“Христо Смирненски“.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе