На заседание на Общинския съвет по наркотични вещества, на което бяха приети отчетът за 2023 и планът за 2024 г. на общинската структура

Заместник-кметът на Община Разград Елка Неделчева откри заседание на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него при Община Разград. Това бе едно от първите събития, в които тя участва след назначаването си на поста „Заместник-кмет по хуманитарните дейности”.

Г-жа Неделчева обясни, че е добре запозната с дейността на Съвета и от досегашната й работа като училищен директор сътрудничеството с тази общинска структура е било ползотворно. „Общинският съвет по наркотичните вещества, както и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, е сред абсолютно необходимите структури за младите хора, които се нуждаят от подкрепа, за да бъдат предотвратени сериозни проблеми, които биха възникнали с тях” – заяви заместник-кметът Елка Неделчева. Тя допълни, че разчита и занапред на добро взаимодействие между Общината и Общинския съвет.

YouTube

Отчетът за дейността през 2023 г. на Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център към него при Община Разград, както и планът за работата на Общинския съвет по наркотични вещества и  Превантивно-информационен център гр.Разград за превенция на употребата и злоупотребата с наркотични вещества за 2024 г., бяха представени от председателя на Съвета Станислава Петрова. Според отчета през миналата година в превантивните дейности на Съвета са обхванати 2442 ученици от учебни заведения и извънучилищни форми, както в община Разград, така и в съседни общини. През годината са организирани множество конкурси, дискусии и кампании на различни теми, свързани предимно с различни зависимости, проведени са и обучения, както за млади хора, така и за родители. Сред креативните дейности на Обществения съвет, организирани за пръв път през миналата година, са: поставянето през лятото на инсталация с цветни чадъри над фонтана с момченцата като част от кампанията „Животът е цветен и ценен, не го заменяйте за наркотици”; както и творческата работилница „Зависими от ритъма” – с участието на двама перкусионисти, които представиха на гимназисти от няколко разградски училища различни ударни музикални инструменти.

Четири са основните задачи пред Съвета и през настоящата година. Това са: ограничаване на разпространението и употребата на наркотични вещества чрез обединяването на усилията на институциите, имащи отношение по проблема; промоция на здравословен начин на живот и намаляване на търсенето и употребата на психоактивни вещества сред децата и младите хора; събиране и анализ на съществуваща информация, осигуряване на адекватна информация относно употребата и злоупотребата с наркотични вещества на местно ниво; социална рехабилитация, реинтеграция и лечение на злоупотребяващите и зависимите. За реализацията им са предвидени различни дейности, част от които в сътрудничество с други институции.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе