Проведе се редовно заседание на Общински съвет-Кубрат на 24 юни

На редовно заседание на Общинския съвет в Кубрат, проведено на 24 юни 2024 г., съветниците обсъдиха и приеха редица важни решения. Заседанието започна с приемането на изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2023-2027 г. Точката беше подкрепена с гласовете на 14 съветници, 5 гласуваха „против“, а двама се въздържаха.

След това вниманието беше насочено към приемането на годишните финансови отчети за 2023 г. Първо, съветниците разгледаха отчета на „МБАЛ – Кубрат“ ЕООД, от който стана ясно, че лечебното заведение е отчело печалба от близо 158 000 лв. Не такава печалба обаче регистрира отчетът на ВиК „Меден кладенец“ ЕООД. Водното дружество е отчело загуби в размер на близо 15 000 лв., за което от опозицията поискаха смяна на ръководството на ВиК „Меден кладенец“. Точката беше приета с 15 гласа „за“ срещу 5 „против“.

YouTube

Относно смяната на ръководството, то такава не настъпи – напротив – беше удължен срока на договор за търговско управление с 1 година на настоящия управител. От опозицията опитаха да прокарат допълнителна точка за сформиране на комисия от общински съветници, които да проследят и да се запознаят с дейностите на водното дружество. Предложението срещна солиден отпор от мнозинството и беше отхвърлено.

Годишният финансов отчет на „Кубратска гора“ ЕООД също беше разгледан и приет. От отчета стана ясно, че „Кубратска гора“ е регистрирала печалба в размер на близо 386 000 лева. След това местните депутати единодушно одобриха и годишният отчет за изпълнението на общинските концесии и концесионни договори за 2023 г. В отчета бяха обсъдени резултатите и предизвикателствата през изминалата година.

Съветниците разгледаха и изменението на точка 1 от Решение № 65 по Протокол № 7 от заседанието, проведено на 30 април 2024 г. Изменението беше прието единодушно, касаещо МБАЛ – Кубрат и закупуването на медицинска апаратура на стойност до 135 000 лв.

Особено важно беше и издаването на запис на заповед от Община Кубрат в полза на ДФ „Земеделие“. Това обезпечаваше авансовото плащане по договор по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие“ за проект „Единство в многообразието, чрез живите традиционни културни форми“. С този проект се цели подкрепа на местните културни инициативи и запазване на традициите. Всъщност тази точка и друга идентична такава бяха гласувани и приети анблок.

Съветът също така утвърди километричното положение, дължината и собствеността на общинския път RSE-2170. По време на заседанието бяха приети прехвърлянията на материални активи, в случая новозакупени високопроходими автомобили, за Дома за стари хора край кубратското село Тертер и за нуждите на РУ „Полиция“ – гр. Кубрат. Тези точки също бяха гласувани анблок и приети единодушно.

В края на заседанието беше одобрена новата структура и общата численост на Общинската администрация, която ще влезе в сила от 1 юли 2024 г., с цел по-ефективно управление и обслужване на гражданите. От обясненията на кмета Алкин Неби стана ясно, че в случая няма увеличаване или намаляване на щатните бройки, а по-скоро става въпрос за преструктуриране на някои от звената в общинската администрация, към които ще бъде разкрита Дирекция за финанси и бюджет, към която ще се прикрепи и досегашния отдел за местни данъци и такси. Към новата структура ще бъдат насочени 13 щатни бройки като ще бъде обявен и конкурс са избор на директор. Общата щатна бройка на администрацията към момента е 89.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе