Общинският съвет по наркотични вещества се включи в дейностите по „Еколято 2024“

И тази година Общинският съвет по наркотични вещества и  Превантивно-информационния център към него се включиха в дейностите по инициативата „Еколято 2024“, която се организира от Центъра за ученическо техническо и научно творчество.

На 3, 17 и 31 юли в ЦУТНТ бяха проведени занятия с участниците в трите смени на Еколято. Това са над 90  ученици от различни училища в града на възраст от 10 до 15-годишни.

YouTube

Пред тях експертите от  ОбСНВ и ПИЦ говориха по темата „Справяне с гнева и конфликта“ – занятие от Националната програма за превенция употребата на наркотични вещества в училищна среда за ученици 5-7 клас „Кодово име живот“. Участниците, разделени на три групи, изказваха своите  виждания, мнения и личен опит за „признаците на гнева“,  „какво причинява гнева“ и „как да се справим с гнева“. С два балона в различен цвят се обяснява, че може да се справим по два начина с гнева. Първият начин е, че може да нарани хората наоколо, да ги засегне по някакъв начин  – пука се единият балон, който избухва. Вторият начин е, че може конструктивно и съзнателно да се изпусне гнева – леко се изпуска вторият балон. Така нагледно децата виждат какво причинява неконтролеруемият гняв. Гневът присъства в живота на почти всеки човек. Децата изпитват гняв, юношите изпитват гняв, възрастните изпитват гняв. Много често гневните чувства играят незначителна роля в живота ни и не представляват някакъв проблем. Ние просто изпускаме парата и преставаме да се ядосваме, но не се замисляме, че можем да нараним околните около нас. Това научиха участниците в „Еколято“ от занятието на ОбСНВ и ПИЦ.

Екипът на ОбСНВ и ПИЦ представи пред децата и разнообразни игри – ролеви игри по темата, решаване на кръстословица, която при правилни отговори се получава посланието към децата „Лято без риск“, забавни игри със състезателен характер – щафета „Морски шах“ и „Пренасяне на кръгови ластички със сламка“.

ОбСНВ и ПИЦ очакват през следващата година да се включат още повече ученици, които  да изживеят заедно приятни и забавни дни в общуването помежду си и пожелават весела ваканция на млади хора.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе