Ръководният състав на РИОСВ – Русе проведе среща по проблемите на отпадъците в Разград

Директорът на РИОСВ – Русе Дауд Ибрям и ръководителите на  специализираните дирекции в екоинспекцията проведоха среща в Община Разград по проблемите на управлението на отпадъците днес. Конкретният повод е изградената Клетка 3 и  инсталацията за предварително третиране на смесени битови отпадъци към Регионалното депо (РД) за неопасни отпадъци за общините Разград, Кубрат, Исперих, Завет, Самуил, Лозница и Цар Калоян.

Към момента капацитетът на двете клетки на РД – Разград е запълнен, като предстои въвеждане в експлоатация на новата клетка. В ход е и  процедура за избор на оператор на сепариращата и компостираща инсталация. За инсталациите на РД-Разград е в сила ново Комплексно разрешително, с което е разрешен общ капацитет на депото 1 281551 т., за сепариращата инсталация – 40 000 т. на година, а за компостиращата съответно 4168 т. в годишен план.

YouTube

Възможностите за използване на отчисленията, които общините внасят в бюджета, с оглед на бъдещите инвестиции също бяха предмет на разговора. Рекултивация и надграждане на системите за разделно събиране могат да се финансират чрез Оперативна програма „Околна среда“.

С кмета на община Разград са обсъдени резултатите от контролите проверки за чистота на населените места в общината. Предстои проверка за спазване условията на Комплексното разрешително на Регионалното депо.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе