Образователната програма на ВСС и МОН стартира в Община Разград с беседа в НПТГ „Шандор Петьофи“ пред 95 ученици

С беседа в НПТГ „Шандор Петьофи“ стартира Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2024/2025 г. Пред 95 ученици от 8 „а“, „б“, „г“ и „д“ клас председателят на Районен съд – Разград съдия Нели Генчева и заместникът на административния ръководител на Районна прокуратура – Разград прокурор Десимира Недкова представиха темите за детското правосъдие, детското насилие, наказателната отговорност на непълнолетните, хулиганските прояви и последиците от тях, киберпрестъпленията и защитата на личните данни.

В началото на открития урок магистратите разясниха, че с навършване на 14-годишна възраст децата придобиват не само лични карти, но и повече права и задължения. Гимназистите научиха, че законът дели децата на две групи: до 14 г. ги нарича малолетни, а от 14 г. до 18 г. – непълнолетни, както и че непълнолетните лица носят наказателна отговорност.

YouTube

Коментирани бяха и различните видове наказания, които съдилищата налагат в нашата страна. Учениците научиха, че на малолетните и непълнолетните извършители на противообществени прояви могат да бъдат налагани и един друг вид санкции, които не са наказания, а са уредени в специален закон и се наричат възпитателни мерки.

Дискутиран бе примерен казус с две момчета, които се бият в училищен двор. Магистратите и гимназистите обсъдиха как учениците – свидетели на случката трябва да реагират – къде трябва да подадат сигнал за случващото се, кой започва разследване, извършва оглед, разпитва свидетелите, назначава експертизи, уведомява родителите на биещите се момчета.

На подрастващите бе обяснено, че прокурорът може да задържи непълнолетно лице до 48 часа, а пълнолетно – до 72 часа. Съдия Генчева подчерта, че само съдът може да задържи едно лице за по-продължително време, но това се случва след постъпило в съда искане от прокурор. В тази ситуация е необходимо съдът да прецени, че има достатъчно доказателства лицето да е извършило престъплението, за което му е повдигнато обвинение, че има опасност да се укрие или да извърши ново престъпление, обясни още магистратът. След приключване на досъдебното производство прокурорът внася делото в съда, където се провежда съдебно следствие – събират се и се проверяват доказателствените материали. Съдебната фаза завършва с присъда, в която се посочва дали лицето е виновно или не и ако е виновно, какво наказание следва да му бъде определено. Наказанието е в рамките, които са посочени в наказателния кодекс.

Лекторите акцентираха още, че според нашето право обидите и клеветите също са престъпления, като пострадалите могат да търсят както наказателна отговорност, така и гражданско обезщетение. Съдия Генчева разясни, че обидата и клеветата могат да бъдат нанесени както очи в очи, така и в някоя от социалните мрежи, а засегнатият може да потърси правата си по съдебен ред.

Интерес сред младежите предизвика темата какво е хулиганство и хулиганска проява. Прокурор Недкова направи разграничение кога хулиганството е престъпление и кога се наказва по административен ред. Подчерта, че ако извършеното не е с висока обществен опасност може да бъде съставен акт и да бъде наложена административна санкция – като например „обществено порицание“ и как точно се изпълнява.

В края на беседата съдия Генчева апелира всеки млад човек да спазва общоприетите правила на поведение, да си знае правата, но да си знае и задълженията.

Срещите по Образователната програма с ученици от НПТГ „Шандор Петьофи“ продължават на 29 и 30 октомври, когато на фокус ще бъдат темите за некоректното и вредоносно използване на чужди лични данни, вредата от употребата на наркотиците и пътно-транспортните престъпления и нарушения.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе