По-лека мярка за неотклонение спрямо мъжа, обвинен в кражба на злато за близо 8 000 лева

Тричленен  въззивен състав на Разградския окръжен съд измени в „Подписка“ мярката за неотклонение на обвиняем, привлечен към наказателна отговорност за кражба на 90 гр. златни накити от чужд автомобил за близо 8 000 лева. Предмет на въззивна проверка бе определение на Районния съд в Разград, с което 53-годишния И.С. е бил задържан под стража.

Задържаха 53-годишен от Исперих, откраднал злато за 8 000 лева от чужд автомобил

YouTube

Защитата на обвиняемия поиска отмяна на определението на първоинстанционния съд и изменение на наложената най-тежката мярка за неотклонение в по-лека. Подчерта, че не е налице една от трите изискуеми предпоставки за това, а именно да е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Обърна внимание и на обстоятелството, че обвиняемият е с влошеното здравословно състояние.

От държавното обвинение пледираха, че са налице кумулативните предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, като изтъкнаха обремененото съдебно минало на обвиняемия и лоши характеристични данни. Видно от справката му за съдимост той е осъждан 8 пъти за престъпления против собствеността, личността и транспорта, като последното ефективно наказание лишаване от свобода в размер на 3 години и 6 месеца е изтърпял на 8.07.2018 г.

Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебно производство и след преценка на доводите на страните, намери, че искането за изменение на мярката за неотклонение в по-лека е основателно.

Oставa в ареста мъж, обвинен за кражба на златни накити за около 8000 лева

Според съдебния състав е налице обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към предявеното му обвинение. Престъплението, за което лицето е привлечено в качеството обвиняем, е наказуемо с лишаване от свобода от 1 до 10 години. От изискуемите предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, съдът констатира, че няма опасност обвиняемият да се укрие. Макар и съпричастен към престъпното деяние, съдът установи, че е съдействал на разследващите органи и вече е възстановил откраднатите вещи, трудово ангажиран е и не е личност с толкова висока обществена опасност, като разследването е вече към своя край.

С тези аргументи Окръжен съд – Разград отмени определението на Районен съд – Разград и измени мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леката „подписка“.

Съдебният акт е окончателен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе