20 докладни записки обсъдиха общинските съветници на Разград на заседанията на постоянните комисии

20 докладни записки включва дневният ред на Общински съвет-Разград за заседанието му на 30 юли. Те днес бяха обсъдени и одобрени с положителен вот на заседанията на постоянните комисии. 13 комисии заседаваха в 7 заседания, две по две, само бюджетната комисия проведе самостоятелно заседание.

Докладните записки бяха представени от техните вносители: Кметът Добрин Добрев, председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, заместник-кметовете Полина Иванова, Зорница Евгениева и Елка Неделчева.

YouTube

Две от решенията, които предстои съветниците да вземат на сесията следващия вторник, са свързани с изменения на общински наредби. Едното е за изменение на Наредба №14 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги във връзка с ползването по 5 пъти безплатно в месеца на лица с увреждания след представяне на експертно решение на ТЕЛК. Това бе поето на юнското заседание на Общинския съвет като ангажимент от Кмета Добрин Добрев да се внесе на настоящата сесия, първоначалното предложение бе на общинския съветник Джипо Джипов.

Другият нормативен документ, който подлежи на изменение, е Наредба №2 за придобиване, управление и разпореждане с имот и вещи – общинска собственост. Предложенията за промени са свързани предимно с прецизиране на някои разпоредби, свързано с промени в наименования на отдели и звена или със законови изменения.

Сред докладните за предстоящата сесия е изменение на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2024 г. като се добавят още 7 имота, за чието закупуване или отдаване под наем има заявен интерес. На един от тези имоти е посветена и друга докладна записка, с която ще се възложи на Кмета да издаде заповед за извършване на продажба на имот с обща площ 2562,00 лв., намиращ се в бизнес зона „Перистър“ на собственика на законно построената в него сграда – „Автоконтрол-Р“ЕООД. Пазарната цена на имота е 111 760 лв.

Още по-сериозни приходи в общинския бюджет ще донесе продажбата на друг имот в бизнес зона „Перистър“ – той е с площ 8262 кв.м. и също собственикът на законно построената сграда иска да го закупи – „Стинг“АД. Пазарната цена е 256 355 лв.

Внесена е и докладна за провеждане на публичен търг с тайно наддаване на имот в Побит камък – бившата детска градина, началната тръжна цена е 44 570 лв. 30% от постигната на търга цена ще се използват за финансиране на изграждане и ремонт на социална и техническа инфраструктура в селото.

Две разрешения за изготвяне на подборен устройствен план за имоти в местността „Исперихски път“ са сред докладните за предстоящата сесия.

Две са и предложенията за продажба на имоти частна общинска собственост чрез публични търгове. Едната докладна касае 7 имота във вилната зона, като началните тръжни цени са между 248 лв. и 6134 лв. Другата докладна е за два имота на ул. „Костур“ с различна площ, началните тръжни цени са съответно 149 496 лв. и 229 963 лв.

По искане на Съюза на глухите в България общинската управа предлага да бъде учредено безвъзмездно право на ползване върху част от общински имот на местната структура на организацията. Досега тя се помещаваше в имот в сграда на ул. „Тимок“1, а сега е заявено желание да се премести в офис 13 на бул. „България“21П(Битовия комбинат).

Три от докладните са свързани с бюджета на Община Разград. Едната е за приемане на отчета за изпълнение на бюджета за предходната 2023 г., той вече е заверен от Сметна палата.

Другите две докладни са за настоящия бюджет. Едната е за актуализация на бюджета, свързано със вече взето от местния парламент решение да се сключи анекс към Договор за кредит № 1116 от 03.10.2019 г. с Фонд „ФЛАГ“ ЕАД, по силата на който Община Разград да промени параметрите по сключения договор за кредит за реализация на проект „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр.Разград“.

Другата докладна на тема „бюджет“ е за извършените корекции през второто тримесечие на 2024 г. В този период са получени 15 бр. дарения в размер на 17 630 лв., които се разходват според волята на дарителите. Извършени са 7 бр. корекция от резервирания бюджетен кредит за 45 488 лв. Издадени са 21 бр. заповеди на Кмета на Община Разград за корекции по параграфи,         касаещи собствения бюджет на общината и бюджетите на второстепенните разпоредители с бюджет, които не работят по системата на делегираните бюджети и 30 бр. заповеди на                   ръководителите на второстепенните разпоредители с бюджет, работещи по системата на делегираните бюджети.

39-странична Общинска програма за закрила на детето за 2024-2025 г. предстои да приемат съветниците. Част от нея са и Мерките за насърчаване на творческите заложби и потребности на деца с изявени дарби за 2024 г.

На заседанието на 30 юли съветниците ще вземат решение дари да се присъединят към мрежата „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“, която се изгражда по проекта на Европейската комисия „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“/Building Europe with Local Councillors/, както и да определят кой ще е техният представител.

Последната в дневния ред докладна е много важна за жителите на населените места в общината – утвърждаване на маршрутните разписания на автобусните линии от общинската транспортна схема. Предвиждат се промени в девет маршрутни разписания, като две от настоящите се отменят: МР № 13205 на междуселищна автобусна линия РАЗГРАД – ДЯНКОВО и МР № 13212 на междуселищна автобусна линия РАЗГРАД – РАКОВСКИ, а 7 се изменят. Това са:

  • Маршрутно разписание № 13201 на междуселищна автобусна линия по направление: РАЗГРАД – ГЕЦОВО – (изпълнява се целогодишно в делнични дни);
  • Маршрутно разписание № 13203 на междуселищна автобусна линия по направление: РАЗГРАД – ДРЯНОВЕЦ – БАЛКАНСКИ (изпълнява се целогодишно);
  • Маршрутно разписание № 13204 на междуселищна автобусна линия по направление: РАЗГРАД – ДЯНКОВО – (изпълнява се целогодишно в работни дни);
  • Маршрутно разписание № 13208 на междуселищна автобусна линия по направление: РАЗГРАД – МОРТАГОНОВО (изпълнява се целогодишно);
  • Маршрутно разписание МР № 13209-1 на междуселищна автобусна линия РАЗГРАД – ОСЕНЕЦ – ПОРОИЩЕ (изпълнява се в работни дни);
  • Маршрутно разписание МР № 13209-2 на междуселищна автобусна линия РАЗГРАД – ОСЕНЕЦ – ПОРОИЩЕ (изпълнява се в почивни и празнични дни);
  • Маршрутно разписание № 13211 на междуселищна автобусна линия по направление: РАЗГРАД – РАКОВСКИ (изпълнява се целогодишно).

Предложенията за промени са обсъдени с кметовете на съответните населени места.

Пълният текст на докладни записки е публикуван на интернет страницата на Община Разград.

Сесията на Общинския съвет е насрочена за 13,30 ч. на 20 юли в залата на 11 етаж в Община Разград. Тя се излъчва пряко по КИС 13 и интернет страницата на Община Разград. Днес съгласно изменения в Закона за местното самоуправление и местната администрация за пръв път бяха излъчени онлайн и заседанията на постоянните комисии.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе