Подписаните договори с доставчици за помощта за бизнеса обхващат 70% от бизнес потребителите

Подписаните до момента договори с доставчици на електроенергия, чрез които крайните небитови клиенти ще получат своите компенсации в размер на 110 лв/мвтч обхващат около 70% от клиентите. За тях получаването на компенсациите може да стартира. До понеделник подписването на договорите ще приключи. Паралелно с това Министерството на енергетиката започва от следващата седмица да превежда сумите на доставчиците, с които вече има подписани договори. Това обяви министърът на енергетиката Андрей Живков на брифинг във ведомството, където бе отчетен напредъкът по реализация на програмата в помощ на бизнеса заради високите енергийни цени.

Започва подписването на договори по програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията

YouTube

Министър Живков съобщи, че фирмите, които вече са получили фактурите си за м. октомври, ще получат своите компенсации заедно с ноемврийските сметки.

В помощ на бизнеса в министерството ще функционира горещ телефон, на който всеки ще може да зададе своя въпрос във връзка с изпълнението на програмата за компенсации – 02/92 63 256. 

Високите борсови цени на електроенергията изискват спешни мерки за гарантиране на сигурността на енергийната система

В рамките на брифинга министър Живков съобщи още, че новият Съвет на директорите на БЕХ ЕАД вече е вписан в Търговския регистър. На първо място ще поискам от тях програма за финансово стабилизиране и оздравяване на държавните енергийни дружества, съобщи той. Ще се търсят и варианти как БЕХ да се включи в разработването на проекти за зелена енергия и ВЕИ по Плана за възстановяване и устойчивост. Новото ръководство ще трябва да подготви и конкурси за избор на постоянни членове на борда – за случаите, в които сегашните са назначени без такъв конкурс.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе