Финална беседа в ПГПЧЕ „Е. Йосиф“-Разград, Образователната програма продължава в ПГТС „Хр. Смирненски“

С темата за вредата от наркотиците и престъпленията, извършвани от наркозависими лица, приключи за тази учебна година Образователната програма в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“. Пред ученици от 9 „б“ клас районният съдия Николай Борисов и прокурорът от Районна прокуратура Зорница Цветкова разговаряха с младите хора за видовете наркотици и т.нар. дизайнерски дроги, начините на приемането им и вредите, които нанасят върху човешкия организъм.

Съдия Борисов ги предупреди, че наркозависимите лица са потенциално застрашени и от заболявания като хепатит С, СПИН и сифилис. Той поясни, че наркотиците предизвикват зависимост – физическа и психическа, обясни им какво представлява състоянието абстиненция. Коментира, че има наркотични вещества, които се използват във фармацевтичните производства като част от състава на много лекарства, включително и за обезболяване на онкоболни хора в последен стадий.

YouTube

 

Като магистрат с дългогодишен опит в областта на наказателното право съдия Борисов коментира и наказателната отговорност, която носи всеки, позволил си да подаде фалшив или неспешен сигнал на тел.112. Обясни им, че за това деяние наказанието е „лишаване от свобода“ и глоба.

Дискутирана бе и темата за трафика на хора. По статистика на ООН всяка година 700 000 човека стават жертви на трафик, включително и деца, посочи магистратът. Този вид организирана криминална дейност цели висока печалба чрез сексуална и трудова експлоатация и отправи апел към учениците ако решат да работят в чужбина да бъдат изключително внимателни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе